Actualitate

Romii din Franţa şi-au făcut televiziune

<p><strong>Sutka City TV, o televiziune dedicată exclusiv romilor, a fost lansată la Paris, având ca scop principal să arate "adevărata faţă a romilor", potrivit unui reportaj realizat de France 24. </strong></p>

Lansată în septembrie 2012, la Paris, Sutka TV este "prima televiziune dedicată exclusiv romilor", potrivit patronului ei, Andrijano Dzeladin. "Este prima televiziune din lume dedicată romilor, am investit în ea tot ce aveam, toate economiile mele", spune acest rom originar din Macedonia, într-un interviu pentru France 24.


Dzeladin spune că a învăţat tot ceea ce înseamnă televiziune de unul singur, pentru a demonstra că "nu toţi romii sunt delincvenţi, hoţi". "Avem o cultură, un imn, un steag, integritate", spune acesta. "Putem fi jurnalişti, medici, pictori. Dar puţină lume ştie asta", adaugă el, explicând că doreşte ca prin această televiziune să demonteze prejudecăţile, dar şi ca romii să poată să îşi exprime punctele de vedere.

"În toate emisiunile se vorbeşte în limba romani. Putem vorbi în franceză, un pic în engleză, depinde de interlocutor, însă, în general, vorbim în limba noastră, în dialectele noastre", spune Dzeladin.


"Tânăra" televiziune se confruntă însă şi cu probleme. În prezent, echipa televiziunii este formată din doi angajaţi, Andrijano şi "braţul său drept". Patronul televiziunii se ocupă de prezentare, tehnică, regie, marketing, achiziţionarea materialelor. Din acest motiv, uneori există probleme tehnice. Şi, nu în ultimul rând, Dzeladin se confruntă cu lipsa unui spaţiu corespunzător, televiziunea având sediul într-un apartament.

abonare newsletter