Actualitate

Bollywood-ul, invitat de onoare la Cannes cu ocazia centenarului său

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/29/bollywood.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cinema-ul de la Bollywood, invitat de onoare la Cannes cu ocazia centenarului său, rămâne foarte "tânăr", deşi anumiţi critici, în India, îl acuză că produce filme care "bat câmpii" şi care ignoră cu dispreţ realităţile sociale. </strong></p>

Bollywod-ul va fi prezent pe Croazetă cu ocazia celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (15-26 mai) - unde India are statutul de invitat de onoare -, în special prin proiecţia a două filme: "Bombay Talkies", o serie de patru scurtmetraje, şi "Bollywood, The Greatest Love Story Ever Told", un lungmetraj ce va fi prezentat în afara competiţiei.


Înainte de Cannes, oraşul New Delhi îşi deschide cinematografele şi muzeele pentru a celebra "acest cinema care a contribuit la înfiinţarea identităţii Indiei în lume şi care a făcut din Bollywood una dintre capitalele mondiale ale istoriei cinematografice", afirmă organizatorii festivalului.

Potrivit producătorului de film Skhekhar Kapoor, "fie că Bollwyood-ul are ceva de ariergardă, fie că are ceva definitiv modern (...), la noi se spune că el este singurul tip de cultură care este capabil să îi unească pe toţi indienii".


Bollywood-ul nu a dus-o niciodată atât de bine: India a produs aproape 1.500 de filme în 2012, iar industria cinematografică va obţine încasări de 3,6 miliarde de dolari peste cinci ani.

Bollywood ("B" de la Bombay) este mai întâi un cinema popular în limba hindi, cele mai multe dintre aceste filme fiind musicaluri în care se cântă şi se dansează într-un decor colorat şi înflorat, pe ritmuri dezlănţuite.

abonare newsletter