Actualitate

Un scurtmetraj CLUJEAN a fost selectat în competiţia de la CANNES

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/25/foto 2-mic.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Scurtmetrajul „După un an” al regizorului Cristian Pascariu, film realizat exlusiv în Cluj-Napoca, a fost selectat să participe la Festivalul de Film de la Cannes.</strong></p>

 

Filmul, care are o durată de 11 minute, va fi proiectat la Cannes la o secţiune paralelă a competiţiei, „short film corner”. Juriul de la Cannes a fost impresionat de drama spusă de regizorul clujean, astfel că scurtmetrajul a fost selectat să participe dintre zecile de mii de propuneri care anual inundă această secţiune. Potrivit lui Pascariu, anul trecut au fost selecţionate 1900 de filme în secţiunea „short film corner”.


”Eu am trimis scurtmetrajul în februarie 2013 şi am fost selectat. Aş vrea să merg şi eu la Cannes să-mi prezint filmul, dar există unele probleme financiare, am nevoie de bani de bilet, de cazare”, a declarat Cristian Pascariu.

“Am aflat de selecție în dimineața după ce m-am întors de la un festival de teatru din Skopje, Macedonia, unde am fost împreună cu echipa Create.Act.Enjoy cu piesa ”This is my body. Come into my mind”. Primul sentiment a fost de euforie, bucurie și poate puțină neliniște. E o secțiune în afara competiție unde filmul tău poate fi vizionat pe toată perioada festivalului de producători, distribuitori, selecționeri de festivaluri și alți realizatori de filme. E o piață de filme scurte unde te poate descoperi cineva și unde se pot lega noi colaborări, co-producții sau un contract de distribuție. Practic, dacă te văd oamenii potriviți, din acest loc se poate lansa o carieră în industria cinematografică”, mai povesteşte regizorul Cristian Pascariu.


1500 de euro, costul filmului

“Filmul a fost realizat exclusiv în Cluj-Napoca, prin surse independente de finanțare, e o producție low-budget așă că mulțumită unei echipe dedicate și pasionate am reușit să duc la capăt acest proiect. M-a costat 1500 de euro. Din distribuție fac parte: Irina Wintze, Ionuț Caras, Diana Buluga și micul Aaron Șerban. Mă bucur nespus că producția de film de la Cluj începe să scoată capul pe piața internațională. Cel mai mare festival de film din România este aici așă că e timpul să avem și realizatori”, mai spune Pascariu.

Cristian Pascariu s-a născut la Botoşani, în 1987, şi este absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca. În 2010, lucrarea sa de licenţă a câştigat premiul Black Pearl la Abu Dhabi şi premiul pentru cel mai bun film studenţesc la Festivaul Open Society Shorts în 2011. Pascariu a mai regizat filme ca Bețișoare rock n’roll / Deaf rock n’roll (2010), Dincolo de muntele meu / Beyond my mountain (2011), Caseta nr. 4/Alexandra / Tape no.4/Alexandra (2012).


Regizorul Cristian Pascariu (foto: Laura Balc)Despre ce este filmul?

Cum reușește o mamă să se împace cu pierderea unei persoane dragi? Cum poate să accepte moartea soțului, cauzată de un accident? „După un an” este povestea unei mame care fără să vrea, este pusă față în față cu bărbatul care i-a ucis soțul. Într-o încercare de a-și exprima regretul și sentimentul de vinovăție, el vrea să comunice cu femeia devenită victima neatenției lui. Un film care explorează mintea, amintirile și sentimentele înăbușite ale unei mame care se confruntă cu o viață nouă.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 15-26 mai.


 

Citeşte în ediţia de mâine a ziarului Monitorul de Cluj despre ce înseamnă pentru Cluj participarea acestuia la Cannes şi planurile de viitor ale regizorului Cristian Pascariu.

abonare newsletter