Actualitate

FOTO, VIDEO: Cea mai veche orchestră de lăutari din România este din judeţul Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/08/orchetra img_0258-mic.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste 30 de instrumentişti au susţinut, luni, un concert pe treptele Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor. <br /></strong></p>

„Lăutarii Ardeleni”, una dintre cele mai renumite orchestre de lăutari din judeţul Cluj, condusă de Bob Siminic, reprezintă cea mai veche vatră de lăutari din judeţul Cluj, dar şi din România.


Originari din Gherla,  „Lăutarii Ardeleni” au susţinut două concerte luni dimineaţa, unul în Piaţa Muzeului şi al doilea în faţa Casei de Cultură a Studenţilor. Instrumentiştii vor mai susţine de la ora 16.00 un al treilea concert de jumătate de oră tot în Piaţa Muzeului.

“Am venit aici să delectăm publicul clujean. Orchestra este înfiinţată din 1995, au fost cei bătrâni care s-au lăsat, au venit cei tineri în locul lor şi mergem înainte. Orchestra are 100 de persoane ca cea din Ungaria. Cei mai tineri dintre instrumentişti sunt o fată de 14 ani şi un băiat de 15 ani. Cântăm unde suntem invitaţi, Gherla, Cluj, prin ţară. Repertoriul nostră constă în muzică populară, românească, ungurească, ţigănească, de toate soiurile”, a declarat Bob Siminic, cel care conduce orchestra „Lăutarii Ardeleni”.


Printre piesele cântate s-a aflat şi o piesă ungurească: “Ardealul nostru este al tuturor. În funcţie de fiecare eveniment pe care noi îl avem ne organizăm repertoriul şi spectacolul. În momentul de faţă astăzi este 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor”, le-a transmis Siminic celor prezenţi.

Ei au avut şi un mesaj pentru romii din România şi din Europa. ”Dorim multă sănătate tuturor romilor din întreaga Românie, din întreaga Europă şi celorlalţi români, maghiari şi alte naţii cu care trăim în bună armonie”.


Ideea concertului în faţa Casei de Cultură a Studenţilor i-a aparţinut lui Tiberiu Groza, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. În timpul concertului,  în incinta Casei de Cultură a Studenţilor peste 135 de studenţi din toată ţara participau la “Simularea Parlamentului European 2013”, eveniment menit să îi familiarizeze pe tineri cu procesele decizionale de la Strasbourg, Bruxelles şi Luxemburg. Tema din acest an a reuniunii organizate de Societatea Studenţilor Europenişti de la Universitatea Babeş-Bolyai este „Statele Unite ale Europei versus Europa Federală”.

Citiţi în ediţia de mâine a ziarului Monitorul de Cluj (9 aprilie) despre “ultimul mohican” din garda veche a marilor lăutari care au fost pe Valea Someşului Mic, Bob Siminic, care povesteşte cum a luat naştere formaţia „Lăutarii Ardeleni”, despre interesul tot mai scăzut al tinerilor pentru tradiţie, despre politică şi politicieni şi cum îi apară pe ţiganii infractori din România şi din Europa.


abonare newsletter