Actualitate

Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită şi la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/08/romi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consiliul Judeţean Cluj, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj - organizează în perioada 8 – 14 aprilie o serie de manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Romilor. </strong></p>

Manifestările dedicate evenimentului vor debuta luni, 8 aprilie, la ora 10.00, în cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” fiind vernisată o expoziţie cuprinzând cărţi dedicate culturii romilor. Vernisajul va fi urmat de o festivitate de premiere a elevilor din clasele I-IV, participanţi la concursul de creaţie literar-artistică pe teme de cultură romă desfăşurat la nivelul şcolilor din judeţul Cluj. În acelaşi timp, într-o vitrină special amenajată, vor putea fi admirate şi o serie de obiecte meşteşugăreşti, realizate de artizani romi precum: linguri de lemn, ibrice, împletituri, produse de tăblărie, produse din piele, confecţii. Expoziţia de carte precum şi cea dedicată produselor meşteşugăreşti rome vor putea fi admirate până în data de 14 aprilie la parterul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj.

În continuarea evenimentelor, începând cu ora 11.00, în Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca va avea loc deschiderea expoziţiei de produse artizanale, confecţionate de meşteşugarii romi, clujenii având posibilitatea procurării obiectelor respective, multe dintre ele fiind confecţionate ad-hoc, în faţa lor. Deschiderea expoziţiei va fi urmată de un concert susţinut de una dintre cele mai renumite orchestre de lăutari din judeţul Cluj, „Lăutarii Ardeleni”, condusă de Bob Siminic. Formaţia din Gherla, care cuprinde peste treizeci de instrumentişti, reprezintă cea mai veche vatră de lăutari din judeţ, cu o activitate prodigioasă, atestată de peste o sută de ani. Apoi, de la ora 12.00, aceeaşi orchestră va susţine un concert de o jumătate de oră pe treptele Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, urmat de un altul, între orele 16.00 şi 16.30, în Piaţa Muzeului.


Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra.

abonare newsletter