Actualitate

Gheorghe Zamfir aniversează 72 de ani - BIOGRAFIE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/06/gheorghe zamfir.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Celebrul naist Gheorghe Zamfir, interpret, compozitor şi muzicolog, s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Este supranumit 'regele naiului'.</strong></p>

 

Se înscrie, în 1955, la Şcoala specială de muzică din Bucureşti (astăzi Liceul de Muzică 'Dinu Lipatti') la clasa profesorului Fănică Luca. În 1959 obţine Premiul I şi titlul de laureat pe ţară. Din acest an datează primele sale melodii înregistrate, compoziţii în stil folcloric pe care le-a interpretat cu Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române. În 1961, se înscrie la Conservatorul 'Ciprian Porumbescu' din Bucureşti, pe care îl absolvă cu o dublă specializare în pedagogie (1966) şi dirijorat pentru cor şi orchestră (1968).

În timpul studenţiei, din 1966 devine dirijor al ansamblului folcloric 'Ciocârlia' din Bucureşti, care număra peste 300 de artişti. Cu acest ansamblu s-a bucurat de un mare succes în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a făcut atât în ţară, cât şi în străinătate (Germania, fosta Uniune Sovietică, Elveţia, China). Tot în această perioadă înregistrează primul său disc la Electrecord, pe care se află renumitele piese 'Doina de Jale' şi 'Doina ca de la Vişina', iar în 1968 este editat cel de-al doilea disc al său.


După demisia de la ansamblul 'Ciocârlia', în 1969, Gheorghe Zamfir începe, în următorul an, marea aventură a vieţii sale artistice, continuată şi după plecarea în Franţa, în anii '80. În 1970, după ce alcătuieşte un taraf concertistic, va înregistra un succes extraordinar pe scenele teatrelor pariziene. În 1971 a entuziasmat publicul francez cu cele 45 de recitaluri susţinute pe scena teatrului 'Vieux Colombier', cântând pentru prima oară la cele patru naiuri - soprano, alto, tenor, bas -, create de el încă din 1968.

La 24 martie 2005 îşi susţine doctoratul, obţinând calificativul Summa cum laude pentru teza intitulată 'Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie', coordonată de profesorul universitar Gheorghe Oprea.

Prin noile sale instrumente şi prin începerea introducerii acestora în toate stilurile şi genurile muzicale, Gheorghe Zamfir a revoluţionat sunetul la scară universală. Muzicianul aduce schimbări inovatoare naiului tradiţional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conţinând succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) şi naiul contrabas (30 de tuburi - apărut în 1972). În 1972 a 'inventat' stilul Nai-Orgă, prin care a introdus noi repertorii şi a lărgit considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului. În 2003 a confecţionat naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime.

Albumele înregistrate de-a lungul carierei s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare în întreaga lume, ceea ce i-a adus zeci de discuri de aur şi de platină pentru recorduri de vânzare în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă. În cei peste 50 de ani de activitate a obţinut 120 de discuri de aur şi de platină.

Gheorghe Zamfir, cel care a rămas timp de nouă săptămâni în 'Top Ten' din Marea Britanie (în 1976), este medaliat cu aur al Asociaţiei de Muzică de Divertisment din Franţa şi Mare Ofiţer al Franţei. Este deţinătorul Titlului de Merit Artistic al Franţei, Cavaler al Belgiei, medaliat cu aur de Ducesa de Luxemburg şi Diplomat de Onoare al Universităţii Sorbona. Este membru al Societăţii Compozitorilor din Franţa din 1972.

Între anii 1988 şi 1990 a fost primit de trei ori la Vatican, primind medalia Vaticanului şi de două ori diploma Universităţii 'Don Bosco' din Roma.

A primit de două ori medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei 'Artă-Ştiinţe şi Litere' a Franţei, de două ori Premiul Academiei 'Charles Cros', premiile 'Ţitera de aur' în Franţa şi 'Săgetătorul de Aur' în Italia, discuri de aur în Elveţia şi Germania.

A publicat 'Dincolo de sunet' (versuri, ediţie bilingvă, româno-franceză, 1979), 'Drum de spini şi de glorii' (versuri, 1981), 'Binecuvântare şi blestem' (autobiografie, 2000) şi 'În inima întristată a barocului' (versuri, 2002).

Artistul se exprimă şi în pictură, având la activ, câteva expoziţii de pictură în ţară şi în străinătate, cea mai recentă fiind organizată, în perioada iunie-august 2009, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, 'Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simţiri, doi români. Gheorghe Zamfir şi Petru Beca', cuprinzând lucrări ale lui Gheorghe Zamfir şi ale lui Petru Beca, pictor şi scriitor din Alba Iulia.

În 2013, în semn de omagiu, prilejuit de împlinirea a 55 de ani de carieră artistică, Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Ecou şi Centrul de Cultură Arcuş, organizează prima ediţie a Festivalului Naiului 'Gheorghe Zamfir', care se va desfăşura între 21-25 aprilie la Sfântu Gheorghe, Arcuş şi Braşov.

abonare newsletter