Actualitate

Record Guiness pentru cartea cea mai mică din lume

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/13/carte minuscula 1.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O carte ilustrată minusculă, intitulată "Flori de sezon", al cărei text este alcătuit din litere atât de mici încât nu pot fi citite cu ochiul liber, a fost prezentată miercuri la Tokyo de una dintre cele mai mari edituri japoneze, Toppan Printing. </strong></p>

 


Cele 22 de pagini ale acestui volum miniatural nu depăşesc lăţimea de 0,75 milimetri. Precedentul record Guinness era deţinut de o carte miniaturală rusească, ale cărei pagini nu depăşeau lăţimea de 0,90 de milimetri.

"Caracterele minuscule şi ilustraţiile florale sunt perfect imprimate şi pot fi văzute cu ajutorul unei lupe", a precizat editura Toppan Printing într-un comunicat.


"Literele din acest volum combină cele două silabare japoneze (hiragana şi katakana), ideograme (kanji) şi alfabetul", precizează editura niponă care a utilizat la acest proiect tehnologii de vârf folosite la tipărirea unor publicaţii financiare.

Toppan Printing, care a început să fabrice "micro-cărţi" în 1964, deţinuse deja titlul de campion mondial în această specialitate în anul 2000, cu o carte ale cărei pagini aveau lăţimea de 0,95 milimetri.


Noul volum a fost pus în vânzare la Muzeul tipografiilor, administrat de Toppan Printing, şi poate fi achiziţionat contra sumei de 29.400 yeni (235 euro), alături de o lupă şi de o versiune mărită a cărţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter