Actualitate

Grădina Boema, readusă la viaţă de studenţii clujeni

<p><strong><img src="documente/stories/boema curte.jpg" border="0" width="343" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Grădina Boema, una dintre cele mai celebre locații din centrul Clujului îşi deschide porţile în 21 martie, în urma unei colaborări a Asociației Studenților Arhitecți și Asociația Photo România. Parteneriatul presupune reabilitarea construcției, urmând ca grădina să fie repusă în circuitul socio-cultural al Clujului și să fie deschisă publicului larg în luna mai, odată cu Zilele Arhitecturii și Photo Romania Festival. </strong>


”Loading Boema 5%” reprezintă un eveniment simbolic care va marca demararea procesului de readucere a clădirii de pe strada Iuliu Maniu în atenția publicului clujean, printr-un proiect propus în cadrul unui workshop realizat de Asociația Studenților Arhitecți Cluj Napoca, la care au participat studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea de Arte și Design și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară-secția Peisagistică, coordonați de echipa atelierMASS – Marius Moga și Silviu Aldea (arhitectură), Radu Morar (sculptură), Kallo Angela (instalație și performance) și Septimiu Jugrestan (sculptură).

"Când o clădire nu este locuită, când nu este umplută de folosință, când este lăsată vidului, ea dispare încet din memoria oamenilor, devine un loc al amneziei și al interdicției. Zidurile sale nu mai protejează spațiul plin de posibilități, ci se închide și închide potențialul în afara sa. Expediat afară, evenimentul lasă locul abandonului și uitării. La rândul său abandonul, provoacă nepăsare și indiferență. Corpul lipsit de viață atrage mirosul morții, iar infecția contaminează. Arhitectura devine incomodă și otrăvitoare. Din păcate, scenariul ilustrează prea multe imagini ale orașului nostru postsocialist. Narativa urbană se discută în termenii devălmășiei și a lipsei de direcții, și provoacă numeroase asemenea victime tăcute în câmpul construit al arhitecturii. Procesul uitare-nepăsare-distrugere se insinuează ca o normalitate într-o economie (cotidiană) a lipsurilor, iar competiția priorităților favorizează resemnarea și dezafecțiunea ca și mecanisme de coping", spun într-un comunicat de presă organizatorii workshop-ului.

La eveniment vor avea loc scurte prezentări ținute de studenții care au participat la realizarea proiectului, a intențiilor acestora legate de clădire şi un concert de cameră suținut de studenții de la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”.

Studenţii implicați în proiectul ”Grădina Boema”, şi-au propus, încă din toamna anului trecut, să realizeze un "traseu artistic" al casei, traseu care să cuprindă diferite expoziţii, instalații și scenografii care să ajungă în fiecare încăpere a clădirii, din subsol până în pod.

Scopul final al proiectului studenţilor este de a promova Grădina Boema, iar între 15 şi 19 mai, cu ocazia Zilelor Arhitecturii și Photo Romania Festival, curtea să fie deschisă publicului şi să găzduiască expoziţii, concerte și piese de treatru, să redevină spaţiul boem ce a fost odată.

abonare newsletter