Actualitate

Concert de muzică arhaică maramureşeană la Muzeul de Artă

<p><strong>Societatea Culturală Filarmonia şi Primăria Cluj-Napoca organizează joi, 28 februarie, un spectacol de muzică arhaică maramureşeană susţinut de rapsodul lăpuşean Nicolae Pitiş şi Maria Casandra Hauşi. </strong></p>

Concertul va avea loc de la ora 18.00 la Muzeul de Artă din Cluj, în Sala Tonitza şi ora 20.30 la Cafeneaua Piano Cazola. Cu acest prilej, Gavril Ţărmure şi Mugurel Scutăreanu vor prezenta albumul Doina.

Nicolae Pitiş sau cum i se spune în Lăpuşul Românesc, Nicolae a lui Ionu lui Iacob, este, fără îndoială, un reper al culturii arhaice maramureşene, recunoscut drept Tezaur Uman Viu de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Acum 36 de ani devenea cunoscut prin prezenţa pe coloana sonoră a filmului "Pintea Viteazul" cu Florin Piersic în rolul principal, iar în 2012 a fost prezent în faţa publicului din Timişoara şi Bucureşti prin concertul Phoenix 50.

Nicolae Pitiş l-a învăţat pe Grigore Leşe să cante din Ţara Lăpusului. A învăţat şi 50 de fete să cânte, cel mai mulţumit fiind de Casandra Hauşi, cu care cântă deseori la concerte.
Ea a facut Conservatorul la Cluj şi a primit în 2009 trofeul Festivalului "Maria Tănase".

 

abonare newsletter