Actualitate

Lucrările unui urmaş de-al lui Ion Creangă, expuse la Muzeul de Artă din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/20/horia creanga afis.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vineri, 22 februarie, de la ora 18, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va avea loc vernisajul  expoziţiei de arhitectură HORIA CREANGĂ - Crezul simplităţii.

Expoziţia, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, având ca partener compania Tassullo reprezintă o călătorie în timp, în viaţa unuia dintre cei mai importanţi arhitecţi români moderni.


Curatorul expoziţiei, arh. Miliţa Sion, înfăţişează sugestiv opera lui Creangă, o prezenţă unică în arhitectura anilor 1930-1940 în România. Stilul său - caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe - ca expresie a măsurii şi echilibrului este evidenţiat prin intermediul panourilor, proiectelor de arhitectură,  desenelor originale sau fotografiilor de epocă şi actuale.

Nepot al scriitorului Ion Creangă, acesta a reuşit ca într-o carieră scurtă, de aproximativ 16 ani, să definească arhitectura modernă românească, alături de nume importante precum G.M. Cantacuzino, Octav Doicescu sau Henrieta Delavrancea-Gibory.


Horia Creangă a realizat o operă remarcabilă, abordând cu profesionalism exemplar  programe variate: peste 70 de edificii administrive, social-culturale, industriale (Teatrul Giulueşti, Uzinele Malaxa, Grupul Şcolar Mihai Bravu, Blocul Burileanu-Malaxa), dar şi clădiri de locuinţe sau vile rezidenţiale (blocul ARO).

În cadrul evenimentului compania Tassullo, va prezenta un studiu de caz pe domeniul restaurării unuia dintre cele mai importante monumente istorice – Piaţa San Pietro din Vatican, intervenţia cea mai importantă în ceea ce priveşte suprafeţele de piatră din Europa pentru care Tassullo a creat în laboaratoarele de cercetare materiale speciale.


Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 22 februarie  – 10 martie 2013.

 

abonare newsletter