Actualitate

Social Error: Care va fi cel din urmă om din Cluj?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/11/socialerror.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Teatrul Maghiar de Stat Cluj face parte dintr-un amplu proiect iniţiat de Szputnyik Shipping Company, scris şi regizat de Viktor Bodó din Ungaria. „Social Error – Ultimul om...” este un „show de supravieţuire socială”, care ne înfăţişează felul cum funcţionează o societate orwelliană, având regulile unui joc de societate. Voturile publicului influenţează rezultatul jocului – sau, altfel zis, spectacolul.</strong><br />


„Social Error” are ca punct de plecare întrebarea: De ce nu putem crea o societate în care oamenii să poată trăi fericiţi?  Prima parte a titlului, „Social Error” reprezintă „acel semnal pe care poate-l primeşti şi tu atunci când ceva din jurul tău nu-i în regulă sau când, din contră, un lucru încearcă să funcţioneze.” A doua parte, „Ultimul om...” este o trimitere la romanul lui Orwell (1984) al cărui titlu original este „Ultimul om din Europa”. Miza „show-ului de supravieţuire socială” este de a fi câştigătorul titlului de „Ultimul om din Graz / Mainz / Leipzig / Parma / Cluj / Budapesta”, şi de a intra în Marele Joc.

Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului este Szputnyik Shipping Company din Ungaria. Primele repetiţii au avut loc la Budapesta, în toamna anului 2012 şi în iarna anului 2013. Un teatru maghiar şi şase teatre din străinătate participă la această coproducţie internaţională, spectacolul fiind adaptat fiecărui loc în parte, actorilor teatrului respectiv şi circumstanţelor locale.

Primul spectacol din cadrul proiectului a avut loc pe 19 ianuarie 2013, la Teatrul Schauspielhaus Graz din Austria. Publicul clujean va avea ocazia să urmărească spectacolul în toamna anului 2013.

Din proiect mai fac parte: Staatstheater Mainz din Germania, Teatrul Naţional din Budapesta, Teatro Due din Italia şi Festival Automnes en Normandie din Franţa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter