Actualitate

Spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci”, sold out

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/13/12-spectacol.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong><strong>Spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” care va avea premiera duminică, 16 decembrie, începând cu ora 18.30 la Opera Naţională Română Cluj se va juca cu casa închisă, după ce au fost vândute toate cele 2000 de bilete. De asemenea, spectacolul este sold out şi miercuri, 19 decembrie, când va mai rula tot de la aceeaşi oră. </strong></span></p>

 



Reprezentanţii Operei Naţionale din Cluj au precizat că biletele pentru acest spectacol au fost epuizate în urmă cu două săptămâni, la ambele reprezentaţii. Pentru cei care nu au prins bilete, mai au o şansă în 30 ianuarie 2013 când spectacolul de balet revine pe scena Operei din Cluj. Biletele pentru spectacolul de anul viitor nu s-au pus încă în vânzare.


Maestrul coregraf a spectacolului a precizat că clujenii vor avea ocazia să vadă o coregrafie nouă, fără urmă de modernism.


„Coregrafia este nouă, nicio tentă de extravaganţă sau modernism forţat. Am încercat să intru cu sufletul şi mintea în copilărie pentru a le oferi copiilor, tinerilor, părinţilor o atmosferă de sărbătoare şi plăcere vizuală. La coregrafia baletului am lucrat o lună şi jumătate. În acest spectacol am mers pe limbajul dansului clasic pur, iar pe lângă aceasta sunt intervenţii de dansuri de societate spaniol, arab, chinezesc. Distribuţia este de excepţie, Andreea Jura şi Dan Haja interpretează doar roluri dificile. Ansamblul a reacţionat foarte entuziast la pregătirea acestui spectacol, dacă de două săptămâni nu se mai găsesc bilete, înseamnă că a fost necesar un asemenea spectacol pentru Cluj. Vor fi prezenţi 2000 de oameni, sala e plină”, a declarat Vasile Solomon, maestru coregraf.


Ce se întâmplă în „Spărgătorul de nuci”?

Acest spectacol redă atmosfera de sărbătoare, cu musafiri mari şi mici, cu strălucirea bradului şi cadourile copiilor, acele jucării care pornite cu cheia par a prinde viaţă.  După o mică uvertură (allegro giusto) cortina se ridică înfăţişând holul din casa consilierul Silberhaus, unde rudele şi musafirii pregătesc pentru copii un splendid brad de Crăciun. Poftiţi în încăpere, copiii lui Silberhaus - Maria şi Fritz - împreună cu micii lor musafiri primesc darurile, dansând şi admirând spectacolul strălucitor. Agitaţia generală creşte treptat culminând cu un voios galop. Soseşte şi unchiul Drosselmeyer, şi oferă copiilor patru jucării reprezentând o păpuşă, un soldat, un arlechin şi o colombină; pornite cu cheia, jucăriile par a prinde viaţă. Preferatei sale, Maria, Drosselmeyer îi dăruieşte o păpuşă comică: un spărgător de nuci.

Tinerii, un public neașteptat

„La balet sălile de spectacol sunt pline, majoritatea tineri. Nu trebuie să-i hulim pe tineri că merg la manele, aici la noi la Operă e plin, deja s-a stratificat, lumea s-a împărţit. Eu sunt mulţumit că văd tineretul la balet, am lucrat şi în afara ţării, dar aici la Cluj majoritatea sunt feţe tinere, e un fenomen foarte interesant. Eu nu sunt contra tinerilor, eu îi iubesc”, a mai adăugat Solomon.

Andreea Jura, cea care o interpretează pe Maria spune despre acest rol că i-a venit foarte uşor să-l joace. „Acest rol mi-a venit foarte uşor să-l joc, puritatea şi inocenţa pe care trebuia s-o redau, copila pe care o joc îmi oferă satisfacţii personale. Am simţit tot ce joc şi aceste sentimente vor fi simţite şi de public. Nu pot să spun că am întâlnit dificultăţi, e un rol care îmi vine natural, eu sunt jucăuşă, reuşesc să mă transform într-un copil. Nu mi-a fost foarte dificil, din contră. L-am avut pe maestru care mi-a dat indicaţiile necesare. Rolul îmi este la suflet”, a precizat Andreea Jura

„Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera absolută pe data de 6 decembrie 1892 laTeatrul Mariinski din Petersburg. Prima reprezentare pe scena Operei Naţionale Române Cluj-Napoca a baletului „Spărgătorul de nuci” a avut loc la 29 decembrie 1982. Conducerea muzicală a aparţinut dirijorului Tiberiu Popovici, coregrafia a fost semnată tot de maestrul Vasile Solomon, iar scenografia a fost creată de Gheorghe Codrea.

Cel mai scump bilet pentru acest spectacol a fost de 31 de lei, iar cel mai ieftin a costat 8 lei.

abonare newsletter