Actualitate

Papa Benedict al XVI-lea a postat ieri primul său mesaj pe Twitter

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/12/12-papa.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Înainte cu puțin timp de expedierea primului mesaj, contul papal a atins pragul de un milion de „followers”.</strong> </span></p>

 


Papa Benedict al XVI-lea a postat, ieri, primul său mesaj pe contul său oficial de Twitter, de pe o tabletă electronică, ce i-a fost adusă de oficialii Consiliului pontifical al comunicaţiilor sociale şi de un responsabil al platformei de microblogging, Claire Diaz-Ortiz, informează AFP.



După ce i-a binecuvântat pe cei 4.500 de credincioşi adunaţi în sala Paul al VI-lea pentru audienţa sa săptămânală, papa, în vârstă de 85 de ani, a postat primul său tweet.


Tableta i-a fost pusă pe o masă acoperită cu o ţesătură roşie. După ce i s-a arătat cum funcţionează dispozitivul, Benedict al XVI-lea, zâmbitor, uşor ezitant, a apăsat pe tasta care i-a permis să trimită primul mesaj pe Twitter al unui suveran pontif din istorie.


„Dragi prieteni, mă bucur foarte mult să intru în contact cu voi pe Twitter. Mulţumesc pentru răspunsurile voastre generoase. Vă biencuvântez pe toţi din toată inima”, a scris suveranul pontif în primul mesaj pe care l-a postat de pe contul său de pe Twitter - @pontifex - care a depăşit, cu puţin timp înainte de expedierea acestui prim mesaj pragul de un milion de „followers”.

În 40 de minute, mesajul său a fost preluat în versiunea sa din limba engleză de peste 15.600 de ori. Mesajul a fost difuzat în alte şapte limbi: italiană, spaniolă, portugheză, germană, franceză, arabă şi poloneză.

Într-un al doilea mesaj, expediat pentru a răspunde unei întrebări referitoare la cea mai bună manieră de a trăi „Anul credinţei”, papa Benedict al XVI-lea le-a oferit credincioşilor catolici trei recomandări, în stilul telegrafic al mesajelor de pe Twitter: „Dialoghează cu Iisus, în timpul rugăciunilor, ascultă-l pe Iisus care îţi vorbeşte în Evanghelie, întâlneşte-l pe Iisus prezent în acela aflat la nevoie”.

Papa va răspunde la alte două întrebări selecţionate dintre miile de întrebări care i-au parvenit, de la lansarea contului său pe Twitter, în urmă cu o săptămână. În principiu, papa nu „urmăreşte” pe nimeni pe Twitter.

Pe 3 decembrie, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedintele Consiliului pontifical pentru comunicaţii speciale, a spus că prezenţa pe Twitter a papei Benedict al XVI-lea, aflat în fruntea unei biserici care are 1,2 miliarde de credincioşi catolici, se explică prin „dorinţa sa (a papei) de a intra în dialog cu femeile şi bărbaţii din zilele noastre, acolo unde se află aceştia”. Potrivit aceleiaşi surse, „va fi un dialog care va respecta omul din zilele noastre şi adevărurile sale”.

Întrebat de jurnalişti despre riscurile unor reacţii imediate şi ostile, pe Twitter, faţă de mesajele papei, Greg Burke a spus că Twitter este „o piaţă liberă a ideilor, iar acesta este un lucru bun”. Papa „va transmite pe Twitter perle de înţelepciune care îi inspiră inima”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter