Actualitate

Experiment audio-vizual la Casa TIFF Sigur Rós: Valtari mystery film experiment

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/04/sigur_ros_692x461.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Valtari mystery film experiment, un program de 17 scurt-metraje realizate de regizori profesioniști, dar și de fani ai renumitei trupe islandeze Sigur Rós. Filmele, inspirate de cel mai recent album al trupei, vor fi proiectate în perioada 7-9 decembrie în  câteva zeci de orașe de pe toate cele șapte continente (chiar și în Antarctica). </strong>

La Cluj, proiectul va fi prezentat în exclusivitate la Casa TIFF. Proiecția de la Cluj îi urmează vizitei din iunie a lui Kjartan Sveinsson, membru al trupei, care a făcut parte din juriul Competiției TIFF din acest an.
Experimentul cinematografic a pornit odată cu lansarea albumului Valtari, în mai 2012. Trupa le-a oferit câtorva regizori (printre care Alma Har’el, Floria Sigismondi, Ramin Bahrani și John Cameron Mitchell) un buget simbolic și i-a invitat să-și dea frâu liber imaginației și, inspirați de melodii, să realizeze un film. „Ideea a fost să sărim peste obișnuitul proces de aprobare artistică și să le lăsăm oamenilor libertatea creativă maximă”, au explicat  membrii Sigur Rós.
Pe lângă regizori, trupa a invitat și fanii să contribuie la acest experiment. „Acum cinci ani, când am lansat o provocare asemănătoare de a realiza un film inspirat din turneul nostru din Islanda (Heima), am primit 57 de propuneri de materiale video. Atunci ni s-a părut un număr foarte mare. Acum însă aproape 1.000 de oameni (sau, mai bine zis, 1.000 de echipe) din toată lumea au răspuns propunerii noastre și au realizat o serie de filme extrem de variate (ca stil, interpretare) care pur și simplu ne-au copleșit”, au adăugat aceștia.
Sigur Rós este una dintre cele mai cunoscute și apeciate trupe islandeze, iar în creațiile sale muzicale se regăsesc influențe luate din rock și muzică clasică. Valtari este al șaselea album din cariera trupei.

Preţul unui bilet este de 20 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter