monitorulcj.ro Menu

Începe Toamna Muzicală Clujeană!

Vineri, 5 octombrie, începe cea de-a 46-a ediţie a festivalului internaţional de muzică clasică Toamna Muzicală Clujeană.

Cel mai important festival internaţional de muzică clasică din România, după festivalul internaţional bianual George Enescu – Toamna Muzicală Clujeană –, va debuta în acest sârşit de săptămână. Concertul de deschidere al festivalului este programat pentru vineri, 5 octombrie, în Sala Auditorium Maximum, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (Casa Universitarilor), cu începere de la ora 19:00. Pentru acest eveniment, orchestra şi corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” vor pregăti oratoriul dramatic „Damnaţiunea lui Faust”, de Hector Berlioz, interpretat de cu soliştii Carmen Gurban, Tony Bardon, Balla Sándor şi Florin Sâmpelean. Concertul va fi dirijat de către maestrul Cristian Mandeal, fost dirijor al Filarmonicii „Transilvania”, iar apoi al filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Corul va fi dirijat de maestrul Cornel Groza.

A 46-a ediţie a TMC

Prima ediţie a festivalului internaţional Toamna Muzicală Clujeană a avut loc în 1965. Cu o mică excepţie (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii, în 2011 ajungând la cea de 45-a ediţie, Toamna Muzicală Clujeană fiind, astfel, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România.

În mod tradiţional, oferta muzicală a festivalului este eclectică atât cronologic cât şi componistic şi interpretativ. În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, precum şi recitaluri camerale şi solistice acoperind întreaga istorie a muzicii clasice, de la primele partituri până la compoziţii contemporane. Iarăşi în mod tradiţional, festivalul omagiază anual câte un mare compozitor, contribuind uneori la o mai bună cunoaştere a unor opere intrate într-un con de umbră.

Invitaţii festivalului, veniţi atât din România, cât şi din Europa, vor concerta în mai multe locaţii din Cluj-Napoca: la Casa de Cultură a Studenţilor, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la Biserica Biserica Sfântul Mihail ş.a.m.d. Anul acesta, festivalul Toamna Muzicală Clujeană va începe pe 5 octombrie şi se va încheia pe 26 octombrie, cu un concert susţinut de Orchestra de Cameră Franz Liszt din Budapesta.

Biletele vor costa între 15 şi 40 lei, în funcţie de concert. Organizatorii vor pune la dispoziţia publicului şi abonamente pentru întreg festivalul, la preţul de 350 lei (sau, redus la 200 de lei, pentru elevi, studenţi şi pensionari). Pentru concertul de deschidere de pe 5 octombrie, biletele pot fi cumpărate de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (în incinta Casei de Cultură a studenţilor, la parter), de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-16:00, în ziua concertului între orele 10:00-14:00 sau cu o oră înainte de concert. Mai multe detalii despre program, artişti şi bilete pot fi găsite pe site-ul oficial al evenimentului, tmc.filacluj.ro.