Actualitate

Elevi clujeni, de profesie voluntari

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/29/07-ghibstock.jpg" border="0" align="right" />Un grup de elevi ai Liceului Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca se implică în organizarea de acţiuni caritabile începând cu anul 2010 prin ineditul festival Ghibstock care se desfăşoară chiar în curtea şcolii.</p>

Elevii au ajutat 20 de copii defavorizaţi din mediul rural şi au refăcut „grădina botanică” a şcolii, transformată în „clasă verde”. Anul acesta vor să ajute o tânără bolnavă de cancer.

Elevii clujeni de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au învăţat ce înseamnă voluntariatul în scopuri caritabile şi le-ar putea lecţii adulţilor. De doi ani organizează un festival inedit: Ghibstock, în cadrul căruia au loc concerte, jocuri şi proiecţii de filme. La prima ediţie care a avut loc în 2010, copiii au reuşit să mobilizeze 1.000 de persoane şi adune 7.000 lei pe care i-au folosit pentru reface „grădina botanică” a şcolii, aflată în paragină de 30 de ani şi pe care au transformat-o în „clasă verde”, unde elevii liceului pot acum să desfăşoare ore în aer liber.

Elevii de la Ghibu ajută o tânără bolnavă de cancer

Anul acesta, adolescenţii clujeni sunt hotărâţi să adune cât mai multe fonduri pentru Eugenia Negreţ, o tânără de 20 de ani de lângă Craiova, studentă la Medicină şi care suferă de cancer de când avea 14 ani. „A fost diagnosticată în clasa a VIII-a cu osteosarcom, ceea ce ea credea a fi o simplă inflamaţie a gingiei. A urmat tratamente de chimioterapie, a fost operată şi, după un an, a crezut că a scăpat de boală”, spun organizatorii acţiunii caritabile. După ce a crezut că a scăpat de boală, Eugenia a intrat la Facultatea de Medicină şi imediat după această reuşită a aflat că boala i-a revenit. Tânăra refuză să renunţe la şcoală şi încearcă să facă rost de cursuri şi să înveţe de acasă. Însă situaţia cea mai dificilă este că Eugenia Negreţ urmează un tratament foarte dur pentru care trebuie să vină la Cluj din trei în trei săptămâni şi să stea internată timp de o săptămână. Tratamentul constă atât în chimioterapie cât şi în radioterapie şi durează până în ianuarie anul viitor.


Are nevoie de reconstrucţia cavităţii bucale

Tânăra a făcut până acum trei şedinte de chimioterapie, apoi două de radioterapie, dar i-au afectat mucoasa bucală şi acum aşteaptă să se vindece pentru a putea continua chimioterapia. Organizatorii acţiunii caritabile afirmă că fata are nevoie de o operaţie prin care să i se reconstruiască o parte din cavitatea bucală cu implant de os şi implanturi dentare.

Ghibstock pentru Eugenia

Elevii de la Liceul Onisifor Ghibu vor să o ajute pe Eugenia prin intermediul festivalului Ghibstock, ajuns la ediţia a treia şi care se va desfăşura în curtea liceului, în 2 iunie. Intrarea va fi 5 lei, între orele 11.00 – 16.00 şi 7 lei între orele 16.00 – 22.00. În cadrul festivalului vor avea loc concerte susţinute de Mute, Mr. Levy şi Şuie Paparude, căţărări pe panou, proiecţii în aer liber de scurt metraje de film şi animaţie, workshop-uri, activităţi de tip carnaval, jonglerie, expoziţie de câini, jocuri şi alte activităţi distractive.  
„Cu banii strânşi în urma festivalului am putea contribui la plata măcar a câtorva din multele deplasări Cluj - Craiova, rezonanţa magnetică nucleară, ecografii, radiografii, plăci de titan pentru operaţie, perfuzii Ringer lactat şi clorură de sodiu, analizele repetate din Craiova şi multe alte medicamente pe care ni le-a enumerat şi ne-am îngrozit la gândul că un copil trebuie să treacă prin aşa ceva”, au conchis organizatorii Ghibstock.


Ce au făcut la primele ediţii Ghibstock

La prima ediţie Ghibstock au fost mobilizaţi peste 1.000 de tineri din liceele clujene şi au fost strânse fonduri în valoare de peste 7.000 de lei care au fost utilizaţi pentru amenajarea clasei verzi. În 2011, fondurile strânse au fost folosite pentru ajutarea a 20 de copii defavorizaţi din mediul rural, iar în acest an banii vor fi folosiţi pentru a ajuta o tânără suferindă de cancer.

Explicație foto: Imagine de la prima ediție a Ghibstock

abonare newsletter