Actualitate

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Sabin Păutza

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/filarmonica.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Din program face parte „Simfonia Fantastică” de Berlioz.</p>

 

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul vineri, 17 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, la Concertul susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii, alături de solista Mira Gavriş şi mezzosoprana Iulia Merca, sub bagheta dirijorului Sabin Păutza.

În pauza concertului va avea loc lansarea volumului „Stilistică muzicală” a autorului Valentin Timaru.

Dirijor de talie internaţională

Compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza s-a format la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, beneficiind de îndrumarea unor profesori eminenţi. Timp de 18 ani a fost profesor la catedra de armonie a Academiei de Muzică „George Enescu” din Iaşi, unde a desfăşurat o bogată activitate ca dirijor al coralei „Animosi” şi al Orchestrei simfonice a Academiei ieşene. Din anul 1984 s-a stabilit în SUA, unde, prin concurs, a fost numit director artistic şi prim dirijor al celei mai vechi orchestre din New Jersey – Plainfeld Symphony.

De-a lungul carierei dirijorale a obţinut numeroase premii, distincţii primite în România şi în străinătate. Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. Numele său este cunoscut pe marile scene ale lumii, din Statele Unite, Europa şi Australia. Maestrul figurează în „Who’s Who in Music” (1988-2003) şi în volumul „2000 de oameni de seamă americani”, publicat de Institutul Biografic Internaţional.

De pe scenele lumii, la Cluj

Născută în 1988, Mira Gavriş a studiat pianul la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, cu Gerda Türk şi Zoltán Horváth, absolvind apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. Adriana Bera. Cunoştinţele şi experienţa profesională s-au îmbogăţit apoi prin participarea la cursurile de măiestrie susţinute de Cordelia Höfer (Salzburg), Georg Sava (Berlin), Theodor Paraschivescu (Paris), Robert Satterlee (SUA), Martin Hughes (Viena) şi Avedis Kouyoumdjan (Viena).


Mira Gavriş a evoluat în compania Orchestrelor Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Satu Mare, Bacău, a Orchestrei de Cameră a Operei Române din Cluj, colaborând cu dirijorii Petre Sbârcea, Mihail Agafiţa, Alexandru Lăscae sau Ovidiu Bălan.

Mezzosoprana Iulia Merca şi-a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (1987-1999), definitivându-le la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este finalistă a Concursului „Opera-Festival and Competition with Mezzo” în 2009 din Szeget – Ungaria. A cântat pe scene internaţionale din New York, Japonia, China, Elveţia,  SUA, Italia, Ungaria, Italia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter