Actualitate

Vernisaj foto şi concert de marcă cu ocazia Zilei Filarmonicii

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/25/12 corneliavonkerssenbrock.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Un concert extraordinar care va reuni toate „componentele” Filarmonicii va marca vineri „ziua” acesteia.</p>

Vineri, 27 ianuarie este ziua Filarmonicii „Transilvania”, în care se aniversează 55 de ani de la primul concert al Orchestrei Simfonice sub bagheta Maestrului Antonin Ciolan, 40 de ani de la înfiinţarea Corului şi 25 de ani de la înfiinţarea Cvartetului Transilvan.

Cu această ocazie au fost pregătite mai multe manifestări, care includ, de la ora 18.00, în Foaierul Casei de Cultură a Studenţilor, Festivitatea de premiere a membrilor de onoare ai Filarmonicii – membri fondatori ai Orchestrei Simfonice, ai Corului şi Cvartetului Transilvan.

Fotografie şi muzică

Tot de la ora 18 va avea loc şi vernisajul expoziţiei „Povestea Filarmonicii în imagini”, o expoziţie aparte ce va prezenta în exclusivitate materiale unicate păstrate pentru a povesti mai departe istoria Filarmonicii.

De la ora 19.00 va urma un concert extraordinar care va reuni Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii, Cvartetul Transilvan, alături de soliştii Adela Zaharia, János Szerekovan (Ungaria) şi Adrian Mărcan, sub bagheta dirijoarei Cornelia Von Kerssenbrok din Germania şi dirijorul corului, Cornel Groza.

Dirijoare la pupitru

Cornelia von Kerssenbrock a studiat muzica bisericească la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg, dirijatul la Academia de Muzică din Freiburg, cu Peter Gülke şi la „Accademia Musicale Chigiana” din Siena, cu Gianluigi Gelmetti. În paralel, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Jorma Panula (Helsinki), Paul Goodwin (Londra), Mariusz Smolij (Houston) şi Kirk Trevor (Knoxville). În 1999, i-a fost decernat Premiul Händel la festivalul omonim de la Halle, iar Ministerul Culturii din Austria i-a oferit un premiu onorific pentru activitatea din stagiunea 1995-1996. Începând cu anul 2001, este membră a programului german de promovare „Dirigentenforum” din cadrul Deutscher Musikrat.

Din repertoriul de operă, Cornelia von Kerssenbrock a dirijat „Nevestele vesele din Windsor” de Otto Nicolai în compania Orchestrei Simfonice din München (la „Internationalen Musikfestival im Chiemgau”), opereta „Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller cu Orchestra Filarmonicii „K & K” din Ucraina, „Amadigi” de Georg Friedrich Händel cu Orchestra Conservatorului de Stat din Tbilisi şi „Rigoletto” de Giuseppe Verdi cu Opera de Stat din acelaşi oraş şi cu Opera de Stat din Baku, Azerbaidjan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter