Timp Liber

Cum se vede Clujul de pe Biserica „Sfântul Mihai”. Imagini care îți taie respirația. GALERIE FOTO

Până duminică, 21 august, clujenii pot vizita Turnul Bisericii „Sfântul Mihai” din Piața Unirii, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Paronama din turn este una care îți taie respirația.

Până duminică, 21 august, clujenii pot vizita Turnul Bisericii „Sfântul Mihai” din Piața Unirii, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare/ Foto: Bianca Preda/monitorulcj.ro Până duminică, 21 august, clujenii pot vizita Turnul Bisericii „Sfântul Mihai” din Piața Unirii, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare/ Foto: Bianca Preda/monitorulcj.ro

 

 


Clujenii pot vizita turnul prin programare. Aceștia își pot face programare la Info Point-ul din Piața Unirii sau online pe www.zilelemaghiare.ro.

 


Clujenii pot urca până la o înălțime de 40 de metri de unde pot admira orașul din Inima Transilvaniei. Turnul are până în vârful crucii o înălțime de 80 de metri.

 


Imagini care îți taie respirația. Cum se vede Clujul de pe Biserica „Sfântul Mihai” / Foto: Bianca Preda/ monitorulcj.ro

 

„Am suplimentat până la sfârșitul săptămânii numărul de vizite posibile în turn. Se va urca în grupuri de 20 de persoane, din sfert în sfert de oră. Restul regulilor au rămas însă aceleași, respectiv: 


  • pot urca în turn doar persoanele înregistrare în prealabil;
  • este interzis fumatul și folosirea focului;
  • este interzisă introducerea băuturilor alcoolice și urcarea în turn sub influența băuturilor alcoolice;
  • copiii sub 14 ani nu pot urca în turn neînsoțiți”, transmit organizatorii Zilelor Culturale Maghiare.

Reabilitarea turnului bisericii

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj s-a aflat în lucrări de modernizare în ultimii ani. Echipa de proiectanți, consultanți și restauratori au lucrat la reabilitarea turnului bisericii, cel mai înalt din România timp de mai multe secole.

Redeschiderea pentru public a bisericii renovate era planificată să aibă loc la finalul anului 2021, însă lucrările au fost încă în desfășurare în ceea ce privește exteriorul bisericii, mai precis la turnul acesteia. Biserica este dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.


Imagini care îți taie respirația. Cum se vede Clujul de pe Biserica „Sfântul Mihai” / Foto: Bianca Preda/ monitorulcj.ro

Întârzierea de o jumătate de an pentru finalizarea lucrării a fost cauzată atât de descoperirea unor elemente artistice, cât și de stadiul avansat de degradare în care se afla turnul bisericii, lucru care nu a putut fi preconizat de constructor până la montarea schelelor.

Firma de construcții care s-a ocupat de renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii este KÉSZ România. Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.

Imagini care îți taie respirația. Cum se vede Clujul de pe Biserica „Sfântul Mihai” / Foto: Bianca Preda/ monitorulcj.ro

 

Reabilitarea turnului bisericii constituie o adevărată provocare pentru constructor, constituind o muncă atentă încă de la montarea schelei. În prezent, turnul este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România, cu 80 de metri înălțime, după cel al Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara - 90 metri înălțime.

Totodată, reabilitarea lucrărilor de artă și a elementelor de piatră au fost solicitantă pentru echipa de proiectanți, consultanți și restauratori

Imagini care îți taie respirația. Cum se vede Clujul de pe Biserica „Sfântul Mihai” / Foto: Bianca Preda/ monitorulcj.ro

CITEȘTE ȘI:

Ultimele zile pentru vizitarea turnului Bisericii Sf. Mihail. Programul Zilelor Culturale Maghiare în weekend

Spectacole de teatru de păpuși, la Zilele Culturale Maghiare

Cum arată, noaptea, iluminatul arhitectural de la Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii? VIDEO

abonare newsletter