Clujul urcă în statisticile negative privind mita în spitale, conform celor mai recente date publicate pentru luna iunie 2025. Numărul medicilor clujeni care ar fi cerut șpagă a crescut față de lunile anterioare.
Spitalele vor putea organiza caravane medicale mobile în zonele izolate, iar serviciile prestate vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, potrivit unei propuneri legislative anunțate de ministrul Alexandru Rogobete.
Ministerul Sănătăţii pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care să permită inclusiv desfacerea contractului de muncă în cazul medicilor din sistemul public care nu respectă programul de lucru şi părăsesc unitatea medicală pentru a lucra în sistemul privat.
Deși multe dintre serviciile medicale ar putea fi rezolvate prin sistemul ambulatoriu, statul plătește enorm pentru servicii de asistență medicală. „Singura soluție constă în schimbarea piramidei serviciilor”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Deși statul încurajează de câteva luni donațiile oficiale către spitale, realitatea din teren arată că șpaga rămâne o practică vie în sistemul medical românesc. Potrivit actualizării din luna mai 2025 a proiectului civic „Harta Șpăgii”, procentul pacienților care au oferit sau li s-a cerut mită se menține aproape neschimbat.
După o lună de liniște și întrebări fără răspuns, au fost publicate în sfârșit datele pentru luna aprilie 2025 din Mecanismul de Feedback al Pacientului.
Primăria Cluj-Napoca anunță că medicamentele expirate nu mai pot fi returnate la farmacii și îi îndeamnă pe cetățenii să le predea la spitale, în containere speciale amenajate.
Unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, precum și cele care își desfășoară activitatea în imobile ce aparțin forului administrativ județean, vor asigura permanența pe întreaga durată a Sărbătorilor Pascale.