Încrederea în liderii occidentali este în scădere, iar susținerea de care se bucură printre români politicienii și liderii cu notorietate reflectă polarizarea din centrele urbane și zonele rurale.
Măsurile fiscale privind majorarea de taxe pentru reducerea deficitului vor fi adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii. „Este extrem de important să câștigăm credibilitatea în relația cu Comisia Europeană, cu investitorii și cu finanțatorii noștri”, spune Ilie Bolojan.
Parlamentul, Guvernul și chiar Președinția suferă de o criză de legitimitate, determinată de neîncrederea profundă în clasa politică. În aceste condiții, polarizarea socială face loc unor riscuri serioase în ceea ce privește manipularea opiniei publice de către „actori statali ostili”, arată datele unui sondaj de opinie.
6 din 10 români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 5 din 10 români cred că noul Guvern va duce lucrurile din România într-o direcţie greşită.
Încrederea românilor în organizații internaționale rămâne foarte ridicată: șapte din 10 români au încredere în NATO, iar şase din 10 români au încredere în UE, potrivit datelor unei cercetări sociologice desfășurate la finalul lunii trecute.
În timp ce peste jumătate dintre români au încredere în SUA și în Marea Britanie, votanții AUR și tinerii sub 30 de ani sunt categoriile de populație care au cea mai mare încredere în Rusia, potrivit datelor unei cercetări sociologice desfășurate la finalul lunii trecute.
Cei mai mulți dintre români (70%) consideră că țara noastră beneficiază de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană. De asemenea, românii spun că statele membre ale UE ar trebui să fie mai unite pentru a face față provocărilor globale actuale.