monitorulcj.ro Menu

Boboteaza, ziua în care sunt sfinţite apele, iar fetele îşi visează ursitul

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile "Arătarea Domnului" şi "Epifania", este celebrată de creştini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfinţirea apei, include şi o serie de obiceiuri şi tradiţii - fetele îşi visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.

Vremea de Bobotează va fi extrem de caldă, cu temperaturi de până la 16 grade

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că, în acest sfârşit de săptămână, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă a anului, iar sămbătă, în ziua de Bobotează, se vor înregistra temperaturi de până la 16 grade, urmând ca, de marţi, să se mai răcească.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Bobotează

Pe dată de 6 ianuarie, creştin-ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Bobotează. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Se apropie gerul Bobotezei. Termometrele au coborât sub -10 grade la Cluj

Anul începe cu o săptămână friguroasă și cu precipitații în Transilvania și în restul țării. Luni dimineață, în jurul orei 8.00, la Cluj-Napoca termometrele indicau -11,4 grade. Vremea va rămâne rece și în zilele următoare, avertizează meteorologii.