Ştiri din Transilvania

Cele mai frumoase PEȘTERI în apropiere de județul Cluj

Peșterile sunt unele dintre cele mai impresionante obiective turistice. Ele pot forma cadrul ideal dacă vrei să descoperi frumusețile naturii, dincolo de peisajele clasice de la mare sau munte.

 

 


Cu peste 12.000 de peșteri, România este o adevarată comoară când vine vorba de caverne. 

Mai jos v-am pregătit o listă cu câteva peșteri care o să vă încânte cu frumusețea lor și care se află la distanță, relativ mică, de județul Cluj.


Peștera Urșilor

În localitatea Chișcău, la baza Munților Bihorului, se află Peștera Urșilor, ce măsoară o lungime de 1.500 de metri, din care 800 de metri sunt amenajați pentru vizitatori.

Înăuntrul acestei peșteri, pe lângă formațiunile spectaculoase de stalactite și stalagmite ce au creat un decor aparte, vizitatorii pot observa și oseminte de Ursus Spealeus, specia care a dispărut cu 12.000 de ani în urmă. Aceste elemente sunt întâlnite în cele trei galerii ale peșterii.


Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara se află în Parcul Natural Apuseni, mai exact în cătunul Ghețari, adică la o distanță de aproximativ 112 km de Cluj și face parte din sistemul carstic Gheţar-Ocoale-Dobreşti, iar înăuntrul ei se găsește cel mai mare ghețar subteran din România și al doilea din sud-estul Europei.

O porțiune de 260 de metri este deschisă pentru vizitatori, restul de 460 de metri fiind destinați strict pentru speologi. Chiar de la intrarea în peșteră vei putea observa gheața și zăpada ce s-au format datorită sistemului de ventilație subteran ce întreține un mediu favorabil înghețului. Înăuntru vei putea admira diverse formațiuni de ghețari ce au fost denumite în funcție de formele pe care le întruchipează, precum Altarul cu Preot, Elefantul sau Cascada Înghețată. Deși unele formațiuni se topesc parțial în timpul anului, iarna revin la forma inițială, iar gheața de la suprafața Sălii Mari a peșterii datează de peste 4.000 de ani.


Peștera Grota Zânelor

Peștera Grota Zânelor se află în Județul Bistrița-Năsăud în Munții Rodnei, la obârșia Rebrii, pe versantul vestic al Tarniței Prelucii. Peștera este modelată alternativ în calcare cristaline și marne. Este considerată peștera cu coeficientul de ramificație cel mai mare din România. Peștera are o lungime de 4269 metri și o atitudine de 1527 metri.

Morfologic, peştera este formată din 5 galerii orientate nord-est și sud-vest, parcurse pe porţiuni de pârâuri care debuşează în pârâul colector. Cele cinci galerii au diferenţe de nivel între 60 şi 92 metri.


Pe aceste 5 galerii se remarcăm câteva caracteristici comune. În zonele superioare şi în zonele din apropierea joncţiunii cu sistemul de galerii al pârâului colector apar calcarele. Zonele mediane sunt dezvoltate în roci care par a fi gresii, profilul galeriilor fiind aici foarte accidentat. Lăţimea şi înălţimea ajung la mai mulţi metri. Blocurile de pe podea sunt destul de instabile şi friabile.

Pe anumite porţiuni se întâlnesc câte două pâraie care curg paralel (Galeria Cascadelor, Galeria Loazbelor), iar pe Galeria Catargului se formează o cascadă de peste patru metri.

 

CITEȘTE ȘI

Jurnalist CNN, despre munții Apuseni: „Cel mai bine păstrat secret din Europa de Est”

Ultimele Stiri
abonare newsletter