Ştiri din Transilvania

Unul dintre cei mai cunoscuți vânători din Transilvania, la un pas să fie omorât de un URS:„Puteam fi la priveghi”

Vasile Bucur,președinte Asociației de Vânătoare și Pescuit Alba, a fost la un pas să fie omorât de un urs în timpul unei goane de mistreți.

Bucur, un vânător cu multă experiență, a povestit întreaga întâmplare petrecută în apropiere de Alba Iulia pe rețelele de socializare.

„Dragii mei,
Astăzi, 15 august 2021, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, era să o pun de mămăligă. Împreună cu o parte din membri grupei de vânătoare, am participat la 2 goane de alungare la mistreți, deoarece avem depuse sesizări și cereri de pagubă din partea unor proprietari de teren agricol. Vânătoarea am organizat-o pe Fondul de vânătoare Oarda, la 6-7 km de Alba Iulia, atenție ! în lunca Muresului. Pentru cunoscători, am făcut prima goană pe Morărești, unde nu am găsit decât capre și o vulpe, iar a doua goană am făcut-o pe Pârâul Murgului. Eu am stat undeva la o întrerupere a pârâului, unde există o punte, pe unde poți trece cu mașină. M-am așezat într-o iarba mare la 15-20 m de puntea respectivă, un loc foarte bun de trecere a vânătului la vânătorile colective. Din precauție, mi-am lăsat mașină la circa 20 de m, în spatele meu pe drum, pentru că știam că în zonă sunt urși  si să nu am vre-o surpriză. La un moment dat, după ce a început goana, a ieșit un purcel din pârâu . La scurt timp am auzit în parau(unde există vegetație foarte multă, copaci, tufe mari, etc), o respirație grea care se apropia de punte. Am crezut că e scroafa cu purcei. La un moment dat a ieșit din pârâu cu viteză, cu intenția să treacă în partea cealaltă, o ursoaică imensă. A trecut drumul și s-a întors să aștepte puii. Când s-a întors m-a văzut pe mine , a început să se agite, s-a ridicat în 2 picioare, a venit spre mine  și a început să urle si să facă că toți dracii. Nu am schițat nici un gest, pentru că dacă făceam o mișcare era pe mine. Distantă de la mine la ea era de maxim 15m și în 2-3 salturi, era pe mine. A fugit înapoi la pui, a început să se agite si să se miște haotic prin tufe, continuându-și festivalul. În acest timp, am fugit la mașină. Colegul meu de grupa Lica Vlad, a auzit toată faza asta și când m-a văzut că fug spre mașină ,a fugit și el spre mine, crezând că sunt în pericol și că trebuie să mă ajute(Bravo Vlade !)”, a povestit Vasile Bucur.


Vânătorul s-a întâlnit cu un alt urs la scurt timp după ce a fost la un pas să fie ucis de ursoaică.


„În partea cealaltă a pârâului era paznicul de vânătoare Ghiță Lupșa și Bogdan Dragomir, directorul asociației, care au auzit atacul ursoaicei și au văzut-o ulterior fugind prin parau. Nu au trecut 10 minute și am auzit dinou o ruptura în parau și o respirație grea. A ieșit un alt urs, un mascul de vre-o 3-4 ani, mai mic decât ursoaica, care și el a fost văzut de colegii mei. Ursoaica a fost atât de speriată și agitată și nu a trebuit mult să mă atace. Nu aveam nici o șansă. Era foarte mare, avea vre-o 250-300  de kg, iar când s-a ridicat în 2 picioare, cred că avea peste 2,5 m. Puteam fi acum în priveghi. Am vrut să va informez ce se poate întâmplă, pe un fond de vânătoare în zona de câmpie, unde, în ultimul timp am văzut cel puțin 7-8 urși. Iar la toată povestea asta, ministrul mediului, nu are nici o reacție și nu face nimic să apere viața și siguranța oamenilor. Gândiți-vă că eram cu o lisa cu alice. Nu aveam nici o șansă să mă pot apără. Cred că numai Maica Domnului m-a salvat astăzi. Aceeași poveste o aud săptămânal și de la ceilalți colegi vânători, din zona Aiud-Lopadea-Ocna Mures-Noslac și pe fondurile de vânătoare de la munte. Am depus la minister dosare de pagubă la atacurile repetate ale unui urs la o stana de la Noslac, unde în 2 nopți a omorât vre-o 30 de oi. Dosarele de pagubă au fost respinse și derogarea nu a fost aprobată. Astia suntem și de astfel de oameni suntem conduși. Imaginați-va, dacă aici, în zonă de șes-luncă există atâția ursi și sunt atâtea evenimente, ce o fi în Secuime, Brasov, Arges,etc...”, a adăugat vânătorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter