Ştiri din Transilvania

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai admirate orașe din România. Care sunt locurile preferate de turiști?

Cluj-Napoca, denumit și „inima Transilvaniei”, are o istorie bogată și multe locuri interesante de vizitat. În ultimii ani, acest oraș a devenit una dintre cele mai atractive destinații turistice din România.

 

 


Municipiul Cluj-Napoca este un puternic centru educațional, medical, iar pe partea de divertisment, acest oraș îți oferă o multitudine de evenimente chiar și acuma pe timp de pandemie. Pentru a vă oferi o imagine mai clară a Clujului v-am pregătit un top cu atracțiile turistice ale acestui oraș.

 


Piața Unirii și Biserica Sfântul Mihail

Acum cunoscută ca fiind Piața Unirii, în trecut era miezul orașului medieval din Cluj. Piața Unrii este una dintre cele mai mari piețe vechi din centrul și sud-estul Europei. Aici este locul unde oamenii ies să se plimbe sau să stea la o cafea la una dintre terasele amplaste în Piața Unirii. La mijlocul pieței vei găsi Biserica Sfântul Mihail, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, dar și Statuia lui Matei Corvin.

Piața Muzeului și Casa Matia Corvin

Piața Muzeului este una dintre cele mai vechi piețe din Cluj, fiind situată în centrul primei incinte fortificate a vechii cetăți. Numită în trecut Piața Mică, acum găzduiește mai multe restaurante care sunt pe străduțele ce au un aer medieval, iar seara artiștii stradali completează peisajul. Pe lângă Muzeul de Istorie al Transilvaniei, alte repere importante din Piața Muzeului sunt Biserica Franciscană, Obeliscul Carolina sau Palatul Mikes.


Casa Matia Corvin este o clădire în stil gotic făcută în secolul al XV-lea, unde își defășoară acum activitatea Universitatea de Arte și Design. În această casă s-a născut Matia Corvin, pe data de 23 februarie 1443, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara.
 

Parcul Central Simion Bărnițiu

Acest parc este unul dintre cele mai vechi parcuri din Cluj-Napoca, având o vechime de 180 de ani. Parcul Central este cunoscut ca fiind gazda marelui festival internațional Untold. De asemenea, este un parc foarte mare care are mai multe locuri de relaxare, de la lacul Chios, unde poți admira lebedele, până la partea verde a parcului unde lumea merge cu hamacul. Denumit și Parcul Mare este unul dintre obiectivele turistice înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj.


Cetățuia

Un alt repre istoric și turistic important în Cluj este Cetățuia, care a fost construită între anii 1715-1735. Planurile arhitecului militar Giovanni Morando Visconti au fost de a crea ziduri în formă de stea, o redută, un turn, iar totul să fie înconjurat de bastioane. În trecut, în interiorul Cetățuiei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative și un depozit de armament.
Acum este locul preferat de turiști, deoarece de acolo poți vedea Clujul în toată splendoarea sa. Locul îți oferă un aer medieval, dar și o zonă numai bună de relaxare.

Grădina botanică

Grădina botanică este întinsă pe o suprafață de aproape 14 hectare, fiind localizată în partea sudică a Clujului. Grădina conține peste 10.000 de specii de plante din toate coluțurile lumii. Fiind vizitată de aproape 150 de mii de oameni pe an, Grădina Botanică a ajuns un simbol al Clujului. Deși în această perioadă accesul în sere și muzee este interzis, această locație este ideală pentru iubitorii de natură.


Bastionul Croitorilor

Este unul dintre puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului, și care a rămas intact și în zilele noastre. A fost finanțat de breasla croitorilor din Cluj. Fiecare turn al zidului medieval de apărare a fost finanțat de o breaslă de tâmplari, zidari și cizmari.

Este unul dintre reperele isotrice al Clujului, având în spate povești bogate. În zielele noastre, Bastionul Croitorilor a devenit un adevărat punct turistic.

Teatrul Național și Opera Română

Alte două repere turistice din Cluj sunt Teatrul Național și Opera Română. Porțile instituției s-au deschis în anul 1919, după Unirea Transilaniei cu România care a avut loc în 1918. Construite în stilul barco-rococo, atât Teatrul cât și Opera au o capacitate de 1.000 de persoane. Cunoscuta opera dramatică a lui Lucian Blaga s-a jucat în premieră aici.

CITEȘTE ȘI:

Clujul istoric și cel modern, suprapus în fotografii ce trezesc nostalgie. GALERIE FOTO
 


 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter