Ştiri din Transilvania

„Eroii dintre noi” reprezentați prin figurine LEGO: „Am încercat să transpun în piese un episod din viața reală” VIDEO/GALERIE FOTO

În acest weekend a avut loc „Expoziția de Iarnă Brickenburg” la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde oamenii au avut șansa de a călători prin lumea fantastică construită din piese LEGO.

 

 


 

Creatorii au reprezentat prin piese LEGO mașini de ultimă generație, clădiri imense, magazine, dar și momente din pandemie, cum ar fi secția de ATI sau oamenii care au lucrat de acasă. De asemenea, au creat stațiunii montane, muncitorii din șantiere, dar și uimitoarele lucrări care aveau la bază arheologia submarină.


 

Asociația Brickenburg a reușit să scoată în evidență schimbările pe care le-am trăit cu toții în perioada pandemiei, de la excursii în stațiunii montane, la izolarea la domiciliu.


Momente din pandemie reprezentate prin piese LEGO

Ambasadorul Asociației Brickenburg, Sever Alicu spune că expoziția din acest an a vrut să evidențieze activitățile modeste ale omului, care au devenit esențiale în perioada pandemiei.

„Expoziția de iarnă Brickenburg este o expoziție tradițională, care a fost organizată cu ajutorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Anul acesta s-au făcut lucrări care să reprezinte activitățile modeste ale omului, dar care au devenit elementare în perioada pandemiei. Pot fi văzute lucrări care reprezintă arheologie submarină, stațiuni montane, care ne-au lipsit foarte mult în acest an și lucrări prin care am reprezentat meserii și profesii, care au făcut ca lucrurile să funcționeze în această perioadă prin care trecem, de la IT-știi, la presă, la vânzători până la oameni de știință”, a declarat pentru monitorulcj.ro ambasadorul Asociației Brickenburg, Sever Alicu.


Răzvan Horhard este creatorul salonului ATI, prin care a reprezentat „eroii dintre noi”. În lucrare se regăsea medicul și asitenta, care înrgijeau un pacient infectat cu COVID-19 care se afla în stare gravă la terapie intensivă.

„Lucrarea cu secția ATI făcută din piese LEGO a fost creată cu ocazia unui concurs organizat de Asociația Brickenburg, numit „Eroii dintre noi”. Aș putea spune că este mai mult o inițiativă decât un concurs, care în perioada aprilie-martie 2020 avea ca scop să ilustreze eroii din multe domenii. Eu am ales să reprezint eroii din domeniul medical, adică o secție de ATI care vine la pachet cu mai multe greutăți prin care trec atât doctorii, cât și pacienții. Am vrut să ilustrez și speranța în același timp, cum doctorul și asistenta au grijă de pacinet. Am încercat să transpun în piese LEGO un episode din viața reală cu care mulți oameni se confruntă zilnic” a declarat pentru monitorulcj.ro Răzvan Horhard.


„Eroii dintre noi” reprezentați prin piese LEGO

Răzvan a trebuit să gândească tot acest decor, iar unele piese sunt împumutate de la alte lucrări. Reprezentația este făcută până la cel mai mic detaliu, tocmai pentru ca lucrarea să se apropie cât mai tare de realitate.

„Lucrarea a durat aproximativ două săptămâni. A trebuit să caut toate piesele pentru a reprezenta în detaliu secția ATI, de la aparatură până la patul medical. Este o lucrare gândită atât pentru copii, cât și pentru adulți pentru a ilustra exact ce se întâmplă acum în domeniu medical. De asemenea, am vrut să scot în evidență efortul medicilor”, a spus Răzvan Horhard.

Răzvan Horhard a început să construiească de la vârsta de 5 ani, iar de-a lungul timpului a participat la mai multe concursuri organizate de Asociație. El a reprodus prin figurine LEGO și două clădiri importante din Cluj-Napoca, cum ar fi Cazinoul din Parcul Central și Biserica Sfântul Mihail.

„De la cinci ani am început să construiesc cu piese LEGO. De-a lungul timpului am prins o expreiență în modul în care combin piesele. Această activitate îți pune în funcțiune creativitatea. Trebuie să investești foarte mult timp și muncă în această activitate, dar cuvântul cheie aș putea spune că este jocul. Toată treaba asta pleacă de la un joc, iar mai târziu ajunge o pasiune. Eu așa am început, iar acum am ajuns să construiesc. Eu prin LEGO scap de stresul cotidian, cu alte cuvinte fug în lumea figurinelor și mă relaxez”,a explicat Răzvan Horhard.

CITEȘTE ȘI:

Expoziție inedită la Cluj! Momente din pandemie, capturate în piese de LEGO - GALERIE FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter