Ştiri din Transilvania

Sute de cadouri vor ajunge la copiii nevoiași din Cluj, de sărbători. „Este un efect de bumerang, fericirea lor ajunge înapoi la noi”

Cadourile de Crăciun donate de clujeni pentru copii care provin din familii nevoiașe vor fi distribuite în prag de sărbătoare. Asociațiile din Cluj au organizat campanii online pentru strângerea pachetelor.

 

 


În prag de sărbătoare, mai multe asociații din Cluj distribuie cadouri de crăciun pentru copiii care provin din familii nevoiașe. Toate aceste cadouri vor fi donate de clujeni timp de două luni. Cu câteva zile înainte de Ajunul Crăciunului, volunatarii vor merge în diferite zone ale județului pentru a aduce un zâmbet pe fața copiilor.

 


Chiar dacă pandemia a venit la pachet și cu probleme financiare, clujenii au donat haine, încălțăminte, jucării și mâncare pentru familiile nevoiașe din județ. Pentru a afla mai multe despre acest proces, monitorulcj.ro a luat legătura cu mai multe asociații din Cluj care desfășoară activități de voluntariat în perioada sărbătorilor de iarnă.

Asociația Pahumi - „Scopul nostru este de a ajunge la cei mai puțini norocoși”

Lia Rusu este fundriser manager al campaniei de Crăciun. Tânăra face voluntariate în centre de plasament de acum doi ani. Toate donațiile au fost strânse în mediul online prin intermediul site-urile de socializare, dar și prin sprijinul unor persoane influente din mediul online.


„Am avut norocul ca persoane care au chiar și două milioane de urmăritori să mă susțină în această campanie, iar apelul meu a ajuns foarte repede la urechile clujenilor, care au fost foarte darnici, chiar și în această perioadă de criză” a declarat Lia Rusu, pentru monitorulcj.ro.

Campania de Crăciun a început în urmă cu două luni, iar în tot acest timp s-au strâns 250 de pachete în valoare de 200-300 de lei fiecare. Un pachet conține haine noi, încălțăminte, jucării și dulciuri pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani.


„Pachetele sunt de 200-300 de lei, fiecare om a donat după posibilitate. Am primit pachete și de 600 de lei. Am avut o campanie în care o doamnă a donat periuțe electirce de 150 de lei pentru 15 copii. Clujenii au fost foarte darnici și chiar s-au implicat, iar acest lucru îmi umple sufletul de bucurie”, a spus Lia Rusu.

Aceste campanii se desfășoară odată la două luni

Lia ține legătura cu peste 100 de copii, pe care îi monitorizează pentru a vedea exact dacă aceștia sunt bine. De asemenea, mereu a verificat dacă copii merg la școală și părinții lor lucrează. Tânăra dorește să ofere un start oamenilor nevoiași și să îi încurajeze ca să meargă mai departe.


„Sunt copii care îmi spun că nu au mâncat de două zile și se bucură când le dau biscuiți. Nu pot să descriu sentimentul pe care îl am atunci când văd cât de bucuroși sunt ei. Sunt pe principiul că binele trebuie făcut mereu, nu doar acum înainte de Crăciun, și de aceea odată la două luni fac astfel de campanii pentru copii din Cluj”, a povestit tânăra.

Distribuția pachetelor va avea loc atât în Cluj-Napoca, cât și în județ. Pe lângă cadourile oferite copiilor, Lia a pregătit și niște pachete cu produse de sărbători pentru bătrânii care sunt singuri în aceste momente.

„În Suceag vom duce 70 de pachete, în Feleacu vreo 40, iar restul vor merge în centre de plasament din Cluj-Napoca. În Feleacu, pe lângă cadourile pentru copii, vor fi și 50 de pachete pentru bătrâni, care conțin alimente neperisabile. Consider că nici ei nu trebuie uitați pentru că foarte mulți trăiesc dintr-o pensie foarte mică, iar mulți dintre ei nu mai au puterea de a lucra”, spune Lia.

Asociația Pahumi din Cluj ajută la distribuirea pachetelor

Campania de Crăciun a fost realizată de Lia Rusu în colaborare cu Asociația Pahumi. Cu ajutorul clujenilor, voluntarii au reușit să strângă 250 de pachete pentru copii nevoiași care provin din familii monoparentale din zona Clujului.

„Colega mea, Lia, care se ocupă de toate aceste proiecte caritabile, a făcut o campanie online prin care a cerut ajutorul societății clujene pentru acești copii care nu au strictul necesar, acum în prag de sărbători. Campania a început în toamnă și am încercat să mobilizăm clujenii să facă câte un pachețel pentru fiecare copil în parte”, a declarat Moțoc Ioana, project manager, pentru monitorulcj.ro.

Lia Rusu împreună cu 6 voluntari de la Asociația Pahumi, vor distribuii pachetele pe data de 19 decemrbie, bineînțeles în condiții de pandemie.

„Clujenii au fost foarte receptivi, având în vedere că s-au strâns 250 de pachete în două luni, iar toate hăinuțele sunt de calitate și sunt noi. Toți au făcut pachete ca și cum l-ar face pentru copilul lor, acest lucru ne-a surpins plăcut. Noi ne dorim să ajungem la câți mai mulți copii, pentru a le oferi un zâmbet pe față”, spune Ioana.

Peste 100 de pachete donate de clujeni

O altă asociație din Cluj care se ocupă cu distribuția de cadouri, înainte de sărbători, este Asociația „Misionarii lui Padre Pio”. Pachetele făcute de clujeni vor fi distribuite atât în unele sate din Cluj , cât și în zonele urbane din județ.

„Organizăm în fiecare an o campanie de Crăciun care se desfășoară în preajma sărbătorilor. Anul acesta, având în vedere condițiile date de pandemie, este o campanie mai restrânsă. Noi oferim cadouri pentru aproximativ 100 de copii din familii nevoiașe. Cadourile sunt pregătite de către clujeni, ei au preluat lista care a fost afișată pe pagina de Facebook a asociației. Fiecare și-a ales unul, sau mai mulți copii și acum pregătesc cadourile care vor fi aduse până în data de 15 decembrie”, a declarat Lucian Parvo, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”.

Cele 100 de pachete făcute de clujeni conțin diferite articole de îmbărcăminte și alte produse pentru copii. Este al cincilea an de activitate a asociației, iar Lucian susține că donațiile ar trebui făcute mereu, nu doar în prag de sărbătoare.

Asociația „Misionarii lui Padre Pio” distribuie cadouri în prag de sărbătoare

„Un pachet conține articole de îmbărcăminte, încălțăminte, jucării, rechizite, dulciuri, produse de igienă. Desfășurăm astfel de activități pe tot parcursul anului, dar mai ales în preajma sărbătorilor este necesar ca persoanele nevoiașe să nu se simtă marginalizate. Sentimentul pe care îl avem atunci când dăruim este unul de nedescris. Este un efect de bumerang, bucuria lor ajunge și la noi”, afrimă președintele asociației.

Pandemia a pus mici piedici în realizarea campaniei, însă voluntarii asociației au reușit să strângă donații pentru copii nevoiași.

„În acest an a fost mai dificil, din cauza pandemiei, dar oamenii au răspuns cu promtitudine și se mobilizează pentru acești copii care au nevoie de ajutorul nostru. În acest an nu vom lucra cu voluntari, dar fiecare familie va veni la asociația noastră pentru a ridica pachetele. Vom face totul în așa fel încât să respectăm toate măsurile impuse de pandemie”, spune Lucian Parvo.

Alte 300 de pachete distribuite de Asociația Masa Săracilor

Asociația Masa Săracilor din Cluj-Napoca a început distribuirea cadourilor odată cu ziua de 6 decembrie, de Moș Nicolae. Asociația a donat 50 de pachete cu dulciuri pentru mai mulți copii din Cluj. Până la Crăciun asociația dorește să distribuie 300 de pachete pentru copii din zona rurală și urbană din județul Cluj, prin campania „Hrană pentru Viață”.

„Noi ne-am început activitatea de voluntariat începând cu 6 decembrie, când am împărțit 50 de pachețele cu dulciuri. Acum plănuim să facem 300 de pachete pentru copii din Cluj. Noi ne-am orientat la suma de 40 de lei pentru un pachețel. Vom împărți pachetele în fiecare săptămână până la Crăciun, inclusiv atunci”, a spus președintele asociației, Daniel Someșanu.

1.000 de porții de mânacare pe săptămână pentru persoanele nevoiașe

Asociația oferă o masă caldă constant pentru mai mulți clujeni care nu au posibilități. Volunatrii fac acest lucru de 6 ani, atât din contribuțiile oamenilor, dar și cele proprii. În funcție de posibilitate, asociația împarte în fiecare an dulciuri pentru copii.

„Obiectivul asociației noastre este de a oferi o masă caldă constant, deci pregătim cam 1.000 de porții pe săptămână pentru persoanele nevoiașe din Cluj. Nu am avut mereu resurse și de pachete și de mâncare, dar au fost ani în care am reușit să ajungem la mai multe suflete, în funcție de posibilități. Suntem o  organziație umanitară, iar principala preocupare a noastră este de a ajuta alte suflete”, a adăugat Daniel.

Daniel consideră că binele făcut altuia îți umple sufletul de bucurie, iar mereu trebuie să ne gândim și la oamenii din jurul nostru care nu sunt atât de norocoși.

„De fiecare dată ne bucurăm de fericirea lor. Ne emoționează astfel de momente. Practic, noi ca oameni suntem obișnuiți să trăim cu sufletul foarte împietrit sau suntem orientați către lucrurile materiale, dar acestea sunt momentele în care devenim oameni. Dacă simți că inima ta se încălzește în acel moment, înseamnă că ai făcut un lucru frumos”, spune Daniel Someșanu.

CITEȘTE ȘI:

Suferința cruntă a unei mame din Cluj. Băieții ei, diagnosticați cu autism, încep un tratament costisitor.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter