Ştiri din Transilvania

Carantină de 1 Decembrie în Alba Iulia. Autoritățile au prelungit măsura cu încă 7 zile

Carantina nu a fost ridicată din 1 Decembrie în municipiile Alba Iulia, Blaj și Ciugud, din cauza ratei de incidență care nu a scăzut.

 

 


Chiar dacă iniţial autorităţile aprobaseră o decizie în acest sens,s-a prelungit carantina cu încă 7 zile în cele trei municipii, deoarece în aceste localităţi rata de incidenţă a rămas ridicată.


La propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, INSP a avizat duminică favorabil Analizele de risc aferente acestor UAT - uri, cu excepţia Cugirului, unde incidenţa era de 6,50, pentru care a şi dispus măsura carantinării. Astfel, CJSU Alba a decis luni, printre altele, neprelungirea carantinei începând din 1 Decembrie în Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Abrud şi Ciugud.


S-a prelungit carantina în Alba Iulia

Ulterior, după o recomandare din partea INSP de revizuire a analizelor întocmite pentru UAT - urile cu incidenţă mare (Blaj - 10,01, Alba Iulia - 8,29, Ciugud - 10,72), specialiştii DSP Alba au revizuit şi au retransmis analizele respective.

„În urma acestor aspecte, INSP a formulat avize de ridicare carantină cu următoarele precizări: scopul carantinării nu şi-a atins scopul acumularea unui scor mai mare pentru criteriile majore, rata de infectare se menţine peste nivelul de alertă; presiunea pe sistemul de îngrijiri rămâne mare, gradul de ocupare al paturilor, atât pe secţiile ATI cât şi pe secţiile COVID depăşind peste 90 %. Este preconizată o descreştere în următoarele zile, urmată apoi de reluarea unui trend ascendent; - reanalizarea în cadrul Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Alba", se arată în precizarea de presă.

Întrunit luni în şedinţă extraordinară, CJSU a aprobat unele măsuri restrictive pentru UAT-urile cu incidenţă crescută - Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Ocna Mureş, Abrud, Teiuş, Almaşu Mare, Berghin, Câlnic, Ciugud, Crăciunelu de Jos, Gârda de Sus, Noşlac, Rimetea, Roşia Montană, Sâncel, Sântimbru, Săciori şi Şugag.

 


Mai multe localități în carantină de 1 Decembrie

După câteva ore, având în vedere Avizele transmise în data de 30 noiembrie, respectiv recomandările INSP referitor la faptul că „măsura carantinării nu şi-a atins scopul", la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizării aspectelor sesizate şi supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a măsurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidenţă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia şi Ciugud.

„Această decizie de reanalizare are la bază inclusiv faptul că în municipiul Alba Iulia este preconizată o afluenţă mare de public ocazionată de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus atât pentru locuitorii UAT-urilor vizate cât şi pentru persoanele care vin din alte localităţi", se subliniază în precizarea de presă.

În urma votului exprimat în cadrul CJSU Alba, s-a luat hotărârea de prelungire cu 7 zile a acestei măsuri, pentru Alba Iulia, Blaj şi Ciugud, măsură luată cu scopul de protecţie a populaţiei, precum şi de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar, dar şi pentru continuarea trendului descendent înregistrat din perioada de carantină până la atingerea unui nivel de risc acceptabil, mai arată autorităţile.

CITEȘTE ȘI:


CARANTINA se prelungește! Gherla scapă încet de COVID19, dar nu și de carantină

Ultimele Stiri
abonare newsletter