Ştiri din Transilvania

Istoria Transilvaniei, „scufundată” în ruine. Castelul Bocskai din Aghireșu, „înecat” în mizerie, așteaptă (degeaba?) renovarea FOTO

Datat din anul 1572, Castelul Bocskai din comuna Aghireșu, județul Cluj, este o mostră vie a nepăsării, a modului perfid în care oamenii aleg să ignore valorile incompensabile lăsate în urmă de strămoșii lor.

 

Construit în perioada Renașterii Transilvane, Castelul Bocskai din Aghireșu a căzut pradă indolenței lumii moderne. Renovarea clădirii renascentiste este acum o palidă speranță într-un document pompos.


 

Cândva unul dintre cele mai frumoase castele din toată Transilvania, Castelul Bocskai de la Aghireșu, localitate aflată la o distanță de doar 35 km de Cluj-Napoca, este un obiectiv turistic ce merită vizitat de pasionații de natură și istorie. O scurtă plimbare până la castel îți poate reîncărca bateriile după stresul de zi cu zi, alimentat acum și de contextul epidemiologic îngrijorător.


Castelul de la Aghireșu, cedat „din mână în mână” de-a lungul secolelor

Construit între 1569-1572, în stil renascentist, castelul a fost dăruit, în 1594, de principele Transilvaniei, Báthory Zsigmond, lui Csáki István. Construcția impunătoare a ajuns apoi în mâinile lui Bocskai István, născut la Cluj, care la rândul său a cedat castelul lui Bánffy László. Au urmat ulterior și familiile nobiliare Haller, Mikes sau Vargyas.

În secolul XVII, castelul a intrat în proprietatea familiei Gyulaffy. Noii proprietari – doar unii dintre cei mulți care s-au perindat de-a lungul timpului – au fost încântați de zona superbă în care se află construcția magnifică. Cu toate acestea, parțial din cauza poziționării castelului, acesta nu a putut deveni cetate de frontieră.


Clădirea consolidată cu turnuri la cele patru colțuri a fost construită sub formă dreptunghiulară, cu două turnuri pe colțuri. Pe latura sudică se afla o curte interioară, în timp ce latura nordică asigura accesul în incinta castelului. Clădirea, întinsă pe 320 mp, avea odinioară patru încăperi principale, dar și câteva anexe.

„Sufocat” de mizerie și bălării, castelul „visează” la renovare

Construcția grandioasă ieșea în evidență prin ancadramentele superbe de piatră de la uși și ferestre. Trebuie precizat că lemnăria cioplită cu mare finețe din cadrele ușilor și a geamurilor a fost lucrată de meșteri din Cluj. Din nefericire însă, doar bastioanele pătrate și câteva segmente de zid, respectiv încăperile de la subsol, acum pline de mizerie, au rezistat până în zilele noastre.


Castelul renascentist a început să se năruiască la începutul secolului trecut, însă clădirea tot mai dărăpănată a fost locuită până în 1948. De altfel, încă din secolul XIX, o bună parte a castelului a fost distrusă de o furtună devastatoare. Înconjurate de anexele gospodăriilor sătenilor din Aghireșu, ruinele construcției de odinioară pot fi vizitate, fotografiate, admirate „la liber”.

Potrivit Primăriei Aghireșu, renovarea și punerea în valoare a Castelului Bocskai a fost inclusă în Planul de Acțiune pentru Implementare și Programul de Investiții Publice 2019-2029. Conform datelor din strategia de dezvoltare a comunei, etapizarea realizării investițiilor este preconizată între 2024-2029, nefiind însă contractată vreo înțelegere în acest sens.


Rămâne doar speranța!

CITEȘTE ȘI:

FOTO Cetatea Ciorii, un diamant ascuns al Transilvaniei. Moștenirea lăsată în urmă la Stana de marele arhitect Kós Károly încă rezistă

 

FOTO Cetatea Liteni, nestemata Țării Călatei. Abandonate de trei secole și ocolite de turiști, ruinele fortăreței oferă o panoramă fabuloasă

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter