Ştiri din Transilvania

Clujenii au luminat mormintele și au adus omagii celor care nu se mai află printre noi. VIDEO/GALERIE FOTO

Clujenii care au participat în acest an la sărbătoarea „Luminația” au trebuit să respecte mai multe măsuri de siguranță. Cu toate acestea, pandemia nu a împiedicat oamenii să meargă cu brațele pline de flori în cimitirele din oraș.

 

 


„Luminația” este una dintre cele mai iubite sărbători din zona Ardealului, în care creștinii merg în cimitire cu brațele pline de flori, și aduc un omagiu atât sființilor, cât și persoanelor dragi care nu se mai află printre noi.

În acest an, creștinii au trebuit să respecte mai multe măsuri de siguranță pentru combaterea noului coronavirus. Unele dintre măsuri au fost purtarea măștii de protecție, distanțarea fizică de 2 metri față de alte persoane, și formarea unor grupuri de maxim 7 persoane în jurul unui mormânt. La intrarea fiecărui cimitir, polițiștii s-au asigurat că oamenii respectă toate aceste restricții.


Concertul Requiem transmis în mai multe cimitire din oraș

În fiecare an se organiza și un concert live Requiem, care aducea un zâmbet pe buzele oamenilor. Anul acesta s-au transmis înregistrări cu concertul care trebuia să aibă loc în Cimitirul Central.

„Noi ne-am dorit să facem concertul fizic, dar din cauza pandemiei nu s-a putut. Am hotărât să înregistrăm concertul din acest an, și să îl redăm în mai multe cimitire din Cluj, pentru cei care au decis să vină în această seară. Noi am încercat să le oferim un moment frumos, chiar dacă nu a fost posibil să fie un moment fizic live.


Oamenii care au venit în cimitire au respectat normele impuse de autorități. Chiar dacă nu s-a ținut concertul, eu cred că cei prezenți vor aprecia și opțiunea pe care am găsit-o noi într-un timp mai scurt”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Luca Bogdan, project manager.

Spectacolul a fost înregistrat de 8 instrumentiști ai Claudiopolis Youth Orchestra, 17 copii de la Armonia Music îndrumați de Rada Lăpușan, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și 10 interpreți ai corului Sf. Cecilia, sub bagheta dirijorului Potyó István.


Acest proiect cultural a fost sprijinit financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și este organizat de asociația Scena Urbană.

Ce părere au avut clujenii de acestă sărbătoare care a fost organizată în pandemiei

Anul acesta, oamenii nu s-au îngrămădit în cimitire față de anii trecuți, dar cei prezenți au umplut mormintele de flori, lumânări și s-au rugat pentru cei dragi care au trecut la cele veșnice.


„Este mai puțină lume, dar cred că au venit și în altă zi. Eu de exemplu, am fost și vineri să curăț mormintele. Nu cred că au fost foarte mulți oameni pentru că frica este mare, mai ales acum când sunt atât de multe cazuri de Covid-19”, a afirmat Mari,  pentru Monitorul de Cluj.

„Aceste măsuri sunt bune pentru sănătatea noastră, dar într-un fel se împuținează lumea. Dar noi cei care am venit, am încercat să aducem un omagiu prietenilor, rudelor, persoanelor dragi care nu se mai află printre noi”, spune Gabriel.

„Consider că aceste măsuri au fost luate pentru sănătatea noastră și sunt de accord cu ele. Mi se pare că este mai puțină lume față de anul trecut și mai puține candele aprinse, dar înțelegem situația până la urmă, totul este spre binele nostru”, subliniază o clujeancă.

Ce semnifică  „Luminația”

De sărbătoarea „Ziua Morților”, mii de credincioși merg în cimitire cu brațele pline de flori, pentru a curăța mormintele, pentru a aprinde lumânări și pentru a da de pomană. Se spune că pe 1 Noiembrie porţile tărâmului de dincolo se deschid, iar morţii pot să se întoarcă pe pământ.

CITEȘTE ȘI:

Măsuri SPECIALE pentru data de 1 Noiembrie. Cum se va desfășura „Luminația” la Cluj-Napoca

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter