Ştiri din Transilvania

Cât îi va costa pe clujeni funcționarea metroului? Cine va administra Magistrala I?

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat studiul de prefezabilitate pentru metroul clujean. Cât ii va costa pe clujeni funcționarea metroului?

cat-ii-va-costa-pe-clujeni-functionarea-metroului-cine-va-administra-magistrala-i cat-ii-va-costa-pe-clujeni-functionarea-metroului-cine-va-administra-magistrala-i

 

 


Proiectul de Hotărâre nr. 56/27.10.2020 privind aprobarea studiului de prefezabilitate a trecut, marți, 27 octombrie, în ședința ordinară a Consiliului Local Cluj-Napoca, în unanimitate de voturi, cu 25 de opțiuni „pentru” din partea consilierilor locali, respectiv cu avize favorabile din partea tuturor comisiilor de specialitate din cadrul Primăriei.

 


Cât va costa metroul din Cluj?

În debutul ședinței, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că cele 14 stații, la un cost de circa 986 de milioane de euro și cu un orizont de timp de aproximativ 11 ani, sunt „ideile de bază” ale studiului de prefezabilitate, urmând ca studiul de fezabilitate să detalieze ulterior traseele, soluțiile, costurile fundamentale.

„Pe bună dreptate se pune întrebarea: cum va funcționa metroul? Studiul de prefezabilitate propune mai multe alternative, prin Metrorexul național, printr-un operator internațional, printr-un operator nou creat la nivel local, prin Compania de Transport Public sau o alternativă guvern național – guvern local. Toate variantele sunt analizate, important este că sunt soluții”, a precizat Emil Boc.


21 mil. €, mentenanța anuală a metroului din Cluj

Potrivit edilului, costurile anuale de funcționare a metroului se ridică la circa 21 de milioane de euro, costuri acoperite din încasări și din subvenții locale, respectiv naționale. El a declarat că, momentan, Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca primește subvenții anuale în jur de 14,7 milioane de euro pentru toate facilitățile de transport public.

Partea plină a paharului, spune Emil Boc, este că atât Centura Metropolitană, cât și magistrala de metrou și trenul metropolitan sunt prinse în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, așadar „există resurse financiare” pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură ale Clujului.


Guvernul urmează să ia act de studiul de prefezabilitate

Consilierul local USR-PLUS Adriana Cristian a precizat că „este foarte important” ca aleșii locali să aibă acces la toată documentația din timp, atrăgând de asemenea atenția asupra necesității comunicării „foarte clare” despre calendarul de dezbateri publice pe acest subiect, care să includă toți cetățenii din Zona Metropolitană a Clujului.

„Mi-am notat nevoia de a avea acces la toate documentele care interferează într-o formă sau alta cu vreun proiect, vă asigur că acest lucru va fi asigurat din timp. Ne dorim cu toții să avem acces și transparență totală pentru a lua cele mai bune decizii. Ne aflăm în faza studiului de prefezabilitate, care creionează potențiale soluții. (...) Deocamdată sunt doar Floreștiul și Clujul, urmează ca acest studiu de prefezabilitate să fie aprobat și la nivel guvernamental ca să fie asigurată ulterior finanțarea”, a răspuns primarul Emil Boc.


CITEȘTE ȘI:

Încep lucrările la metroul din Cluj!


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter