Ştiri din Transilvania

Primăria veche a Clujului va fi modernizată. Peste 1,6 mil. € pentru reabilitarea monumentului istoric

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță contractarea lucrărilor de reabilitare și consolidare a imobilului existent situat la adresa administrativă din Piața Unirii nr. 2.

primaria-veche-a-clujului-va-fi-modernizata-peste-16-mil-€-pentru-reabilitarea-monumentului-istoric primaria-veche-a-clujului-va-fi-modernizata-peste-16-mil-€-pentru-reabilitarea-monumentului-istoric

 

 


Amplasamentul cu suprafața de peste 1.100 mp se află în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice.

 


În prezent, în clădire funcționează mai multe servicii ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca, dar și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național, respectiv alte spații comerciale aflate în proprietate privată.

Ample lucrări de restaurare la vechea Primărie a Clujului

Atestată din secolele XVI-XVIII, clădirea monument istoric necesită lucrări de reabilitare, restaurare, consolidare, modernizare și valorificare durabilă a fațadelor, a spațiilor interioare care aparțin Municipiului Cluj-Napoca, dar și de amenajare a curții interioare. Se vor înlocui și moderniza inclusiv instalațiile și utilajele sanitare, electrice, termice și de ventilare, dar și de apă și canalizare ale imobilului în formă „C”, desfășurat pe trei niveluri – subsol, parter, etaj.


Totodată, se vor conserva și restaura toate componentele artistice și arhitecturale valoroase, de la componentele din piatră naturală și picturi murale, până la componentele metalice sau tâmplării vechi. Prin proiect se propune revenirea la o configurație spațială cât mai apropiată de cea inițială, luând în seamă o reorganizare pe zone funcționale conform necesităților și caracterul diferitelor servicii ale Primăriei care funcționează în clădire.

Peste 1,6 milioane de euro, costul modernizării

Potrivit anunțului postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea totală estimată a contractului se ridică la 7.979.532,82 de lei – fonduri bugetare, adică peste 1,6 milioane de euro, iar data limită de depunere a ofertelor este 23 noiembrie 2020. Durata contractului se întinde pe 22 de luni, iar ofertantu care va câștiga licitația se angajează să respecte o garanție a lucrărilor de 5 ani de la recepție.


Scurt istoric al clădirii monument istoric din Piața Unirii

Cele mai vechi structuri arhitecturale ale clădirilor din piața centrală a Clujului sunt datate în secolul XV, perioada goticului târziu, când au apărut pe laturile pieței mai multe case de locuit, prevăzute și cu etaj. O altă perioadă de evoluție este cea de-a doua jumătate a secolului XVI, atunci când s-au înmulțit clădirile reprezentative renascentiste târzii în jurul pieței centrale. Începuturile edificiului din Piața Unirii nr. 2 sunt datate de la sfârșitul secolului XV – începutul secolului XVI.

Structurile masive presupun o clădire reprezentativă, cu etaj, însă, în lipsa cercetărilor, datele referitoare doar la proprietarii clădirii sunt legate de construirea actualului edificiu de factură barocă târzie. Construirea clădirii în forma sa actuală a avut loc în anii de după incendiul devastator din 1798, confirmată și de detaliile arhitecturale ale fațatedi și de structurile interioare. La acea vreme, clădirea se afla în posesia celei mai importante familii nobiliare din Transilvania, familia Bethlen.


CITEȘTE ȘI:

Lucrarea de modernizare a străzii Molnar Piuariu PREMIATĂ la nivel național. FOTO


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter