Ştiri din Transilvania

Peste 20 de părinți sancționați în trafic pentru lipsa dispozitivelor de fixare a copiilor în mașină. FOTO

Proiectul „Copil Iubit la Bord” a desfășurat mai multe acțiuni în acest an cu scopul de a observa dacă se respectă prevederile legale cu privire la transportarea copiilor în mașină.

 

 


La un an de la lansarea proiectului „Copil Iubit la Bord” s-au realizat 7 acțiuni în trafic, 150 de mașini oprite și verificate și 29 de sancțiuni aplicate. Acestea sunt cifrele din ultimele trei luni în care polițiștii clujeni au desfășurat acțiuni de sancționare a șoferilor care nu respectă prevederile legale cu privire la transportarea copiilor în mașină.

Acțiunile au făcut parte din etapa a treia (prima a fost de informare, a doua de avertisment) a proiectului Copil Iubit la Bord, prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca, oraș PILOT în acest program.


Acțiunile de verificare și sancționare în trafic ar fi trebuit să înceapă în luna martie, însă au fost decalate din cauza pandemiei de COVID-19 până la începutul verii, când s-au reluat activitățile fără restricții în oraș. Astfel, în perioada iulie - septembrie 2020, polițiștii rutieri au desfășurat șapte acțiuni de verificare și sancționare a conducătorilor auto, în zona Parcului Central, în zona Iulius Mall și în apropierea grădinițelor și școlilor clujene. Oamenii legii au oprit aproximativ 150 de autovehicule în care erau transportați copii, pentru a verifica modul în care ei sunt asigurați în dispozitive de fixare în scaun. Părinții care au ”trecut testul” au primit cadou de la polițiști câte un metru cu care să își măsoare copiii (și) înainte de a-i urca în mașini.

„Este un proiect extrem de important pentru noi, polițiștii clujeni. Nu este nimic mai plăcut, atunci când ești în trafic și oprești autovehiculele pentru control, decât să vezi că părinții sunt responsabili și copiii sunt transportați în siguranță. Tocmai de aceea am ”răsplătit”, cu materiale informative și acel metru, părinții pentru responsabilitatea asumată față de copiii lor, dar nici nu am ezitat să sancționăm abaterile întâlnite. Ce facem pentru copiii noștri? ”ORICE!”, spun toți părinții. Ei bine, într-adevăr, siguranța copiilor depinde de noi, asta trebuie să nu uităm de câte ori plecăm la drum!”, spune șeful Biroului pentru Analiză și Prevenire a Criminalității - IPJ Cluj, comisar Gina Pop.


Un an de la lansarea proiectului

Proiectul ”Copil Iubit la Bord” a fost anunțat acum un an, pe 22 octombrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Primăriei Cluj-Napoca, partener în proiect încă de acum doi ani, când s-a conturat ideea și au fost făcuți primii pași.

„Siguranța copiilor a fost dintotdeauna o prioritate pentru administrația pe care o conduc. Iar factorii care perturbă această siguranță nu sunt, din păcate, numai externi și exteriori familiei, cum ar fi alte persoane și situații care îi pun în pericol în afara propriilor case. Pericolul poate veni, din neștiință poate, chiar de la cei apropiați, cei care îi transportă în mașini fără să îi asigure, având impresia că așa îi fac fericiți. Aș vrea ca exact acelor persoane să le aduc aminte ceva ce am (re)învățat în ultima perioadă...grea: cea mai mare bucurie pentru majoritatea oamenilor este să își știe familia, pe cei dragi, sănătoși, în siguranță!


Tocmai de aceea, Primăria Cluj-Napoca a susținut încă din stadiul de idee acest proiect, care, iată, ”aniversează” un an și căruia îi promitem susținere în continuare, prin integrarea lui în tot ceea ce înseamnă strategie de mobilitate a orașului. Deși, sincer să vă spun, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi normal să îi dorim...puțini ani înainte :), pentru că asta ar însemna că nu avem nevoie de informări, avertismente și sancțiuni pentru a ne transporta copiii în siguranță.”, spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

 Fixarea copilului în dispozitive: reglementări legale

Copiii cu o înălțime de PÂNĂ la 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă se folosește un dispozitiv omologat de fixare (scoică, scaun auto și înălțător) potrivit în funcție de vârsta, greutatea și înălțimea fiecărui copil.


Copiii cu o înălțime de PESTE 135 cm pot fi transportați pe bancheta din spate, folosind un dispozitiv omologat sau folosind centura de siguranță pentru adulți - DAR numai dacă aceasta poate fi reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feței copilului.

Dispozitivele de fixare în scaun se instalează pe bancheta din spate conform instrucțiunilor furnizate de către producător.

Despre proiect:

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord” este prima inițiativă bazată pe o abordare multisectorială, cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca. Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor se derulează pe parcursul a doi ani, în urma unei finanțări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project.

Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

CITEȘTE ȘI:

HAOS pe străzile din Cluj! Traficul este blocat de părinții care își duc copiii la școală. FOTO

Mașina sau autobuzul? Care mijloc de transport câștigă în cursa traficului din Cluj?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter