Ştiri din Transilvania

Locomotivă de epocă din județul Cluj, protagonista filmului „Ocolul Pământului în 80 de zile”

Locomotiva cu aburi 1493, unul din marile simboluri feroviare, va apărea în filmul de lungmetraj „Ocolul Pământului în 80 de zile”.

Locomotivă de epocă din județul Cluj, protagonista filmului „Ocolul Pământului în 80 de zile” Locomotivă de epocă din județul Cluj, protagonista filmului „Ocolul Pământului în 80 de zile”

 

 


Ajunsă la venerabila vârstă de 126 de ani, locomotiva arată „ca în tinerețe și vremurile bune”, scriu administratorii paginii de Facebook „CFR – Istorie și cotidian”. Aceasta a fost restaurată de o echipă din cadrul atelierelor din Dej, care a renovat-o cu prilejul Centenarului Marii Uniri de la 1918.

 


„Locomotiva cu aburi 1493 a plecat ieri (sâmbătă – n.r.) din Dej spre București, într-un convoi agabaritic care o va transporta până în capitală. Acolo 1493 va fi personajul principal în filmul de lungmetraj «Ocolul Pământului în 80 de zile»”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook „CFR – Istorie și cotidian”.

Filmările pentru ecranizarea după romanul arhicunoscut al scriitorului francez Jules Verne se vor încheia la sfârșitul lunii noiembrie, moment în care locomotiva cu aburi 1493 se va întoarce la Dej.


Locomotiva cu aburi 1493, produsă în secolul XIX

Locomotiva cu aburi 1493 a fost produsă în 1894, la Henschel Sohn Kassel, fiind construită în baza unui ghid schițat de inginerul G. Cosmovici pentru ca aceasta să poată remorca și trenuri mixte. Viteza maximă a acesteia este de 73 km/h.

A mai fost restaurată o data în perioada post-decembristă, în 1994, în depoul București-Triaj, fiind expusă în Gara Băneasa cu ocazia împlinirii a 125 ani de la inaugurarea liniei București Filaret – Giurgiu. Locomotiva face parte din tezaurul național din 2009.


Pentru transportul de la Dej la București, locomotiva a fost dezasamblată în două segmente și încărcată pentru transport, pe ruta Dej – Cluj-Napoca – Ungheni – Brașov – Cheia – Ploiești – București.

CITEȘTE ȘI:


Locomotivă de epocă, recondiționată și expusă la un muzeu din județul Cluj. Cu ce viteză circula pe vremuri și cum a fost salvată?

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter