Ştiri din Transilvania

Primul cimitir-parc din România, recepționat la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Ne gândim la tot, de la naștere, până la trecerea la cele veșnice” FOTO

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și viceprimarul Dan Tarcea au recepționat lucrările la noul cimitir al orașului, în cartierul Someșeni.

 

 


Cimitirul Moș Ion Roată, din cartierul Someșeni, este cel mai modern cimitir-parc – primul din România.

 


Lucrările la noul loc de veci au fost executate de firma SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL. Valoarea totală a contractului este de 50.919.836,82 lei (fără TVA), iar lucrările au fost finalizate și recepționate, miercuri, în prezența edilului.

„Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în țările vestice și preluat și în România pentru a dezvolta spațiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locație simbolică menită să aducă liniște clujenilor”, a precizat Emil Boc, despre cimitirul amenajat pe o suprafață de peste 20 de hectare, care cuprinde peste 5.500 de morminte.


Cimitirul are o capelă modernă, pe model european

De asemenea, a fost construită și o capelă pe următoarele nivele – demisol, parter și etaj. Aceasta prezintă facilități precum sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare și oficii, două vestiare, două birouri, sală de mese cu oficiu, dar și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, situat la demisol.

„Trecând într-un registru puțin mai optimist, am terminat recepția la noul cimitir. Face parte din viața noastră, ca administrator trebuie să ne gândim la tot, de la naștere, chiar dinainte de naștere, până la trecerea la cele veșnice. Clujul are primul cimitir-parc din România, modern, cu toate dotările și facilitățile de ultimă generație. Va trece în administrarea Serviciului cimitire, mai avem de obținut avizul de la Direcția de Sănătate Publică, vom finaliza până în septembrie”, a precizat edilul, joi dimineață, într-o emisiune online.


Urmează finalizarea lucrărilor de lărgire a străzii Moș Ion Roată

Potrivit administrației local, după obținerea avizului din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, vor urma aprobarea Hotărârii de Consiliu Local pentru modificarea Regulamentului de funcţionare a cimitirelor şi aprobarea Hotărârii de Consiliu Local privind preţurile pentru concesiunea spaţiilor pentru acest nou cimitir-parc din Cluj-Napoca.

Emil Boc a precizat că și strada Moș Ion Roată este în lucru. Momentan, se poate circula pe ea și s-au făcut exproprieri, însă „șantierul este în lucru”. Potrivit primarului, lucrările aflate în derulare vor fi finalizate prin lărgirea amprizei străzii existente, astfel încât accesul la noul cimitir din Someșeni – „după model european” – să fie cât mai facil.


Datele tehnice ale noului cimitir din Cluj-Napoca

– 85.550 mp spații verzi amenajate (5.500 buc. arbuști, 2.115 buc. arbori și 200 metri gard viu)
– 55.396 mp pentru circulații: semicarosabile – 21.806 mp; pietonale – 20.990 mp; parcaje 12.600 mp
– 68.394 mp amenajări morminte
– 575 mp suprafață construită clădiri
– 919 mp suprafață desfășurată clădiri
– 5.553 morminte
– 1.856 urne columbar

CITEȘTE ȘI:

Cimitire parcuri la Cluj-Napoca? „Să devină spații de reculegere, nu de care ne temem!”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter