Ştiri din Transilvania

Cum a fost TIFF, varianta cu mască? Tudor Giurgiu: „De ce cultura e periculoasă și pelerinajele religioase nu?”. Ce spune regizorul despre momentul Cristi Puiu?

Omul numărul 1 din spatele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a făcut bilanțul ediției cu numărul 19.

Cum a fost TIFF, varianta cu mască? Tudor Giurgiu: „De ce cultura e periculoasă și pelerinajele religioase nu?”. Ce spune regizorul despre momentul Cristi Puiu? Cum a fost TIFF, varianta cu mască? Tudor Giurgiu: „De ce cultura e periculoasă și pelerinajele religioase nu?”. Ce spune regizorul despre momentul Cristi Puiu?

 

 


Tudor Giurgiu spune că TIFF 2020 – „varianta cu mască” – a fost „chill, relaxat, fără excese”, cu excepția orelor târzii la care se terminau proiecțiile.

 


Deși a fost o „ediție calmă”, organizatorii au stat ca pe ghimpi zi de zi, admite Giurgiu, care spune că orice încălcare a regulilor și protocoalelor stabilite putea duce la „consecințe greu de imaginat”.

Președintele TIFF a ținut să mulțumească întregii echipe care a stat în spatele ediției cu numărul 19, mai ales că a fost, probabil, mult mai greu de organizat decât în alți ani. În mare, despre asta a fost vorba în 2020, spune Giurgiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook – despre bucuria de a participa la un eveniment, film, concert. „Despre reluarea unor obiceiuri și despre revederi”.


„Mersul prin locațiile noi care au găzduit proiecții – la Episcopia Unitariană, prin curtea căreia treceam săptămânal, copil fiind, când mergeam la baschet în sala de sport de la Brassai. În Hoia, unde în lipsă de OZN-uri și fantome, s-au putut vedea filme spooky și fără limite. La Muzeul de Artă, unde a fost poate cel mai fain loc de văzut filme, deopotrivă ziua și seara. La USAMV, unde am fost spectator fidel la filmele din competiție, loc care treb’e musai păstrat la anul. Sau în curtea UBB, unde parcă tot decorul era făcut pentru a găzdui proiecții de film. Majoritatea sold-out”, enumeră Tudor Giurgiu satisfacțiile TIFF 2020, primul mare festival care s-a întâmplat „pe bune”.

Tudor Giurgiu: „Festivalul s-a dus, dilemele au rămas!”

Tudor Giurgiu admite că „nu poate pricepe în niciun fel” de ce sălile de cinematograf sunt considerate „roșii”, atunci când vine vorba de riscurile asociate răspândirii COVID-19. În condițiile în care în multe țări din Europa, în afară de Kosovo, Albania și România, s-a dat drumul la proiecțiile de filme – cu triaj epidemiologic, capacitate redusă, intervale mai mari între proiecții –, iar cifrele cazurilor noi „nu au luat-o razna”.


„De ce nu se permite organizarea unor evenimente culturale în aer liber de până la 1.000 de spectatori, acolo unde spațiul permite și distanțarea socială se poate asigura? De ce întotdeauna cultura e periculoasă și pelerinajele religioase nu? De ce trebuie oamenii să stea corect distanțați și cu mască în perimetrul evenimentului, iar dincolo de gard lumea poate circula în grupuri de câte 6-7 (nemascați) sau poate sta ciur la terase. De ce nu am putut vinde apă sau bere în spațiul unde am făcut proiecțiile (de ex. Piața Unirii), dar era absolut OK ca oamenii să iasă 10 metri după gard să își ia un drink de la terasă și să se întoarcă la film?”, se întreabă președintele TIFF, care a amintit și de regizorul Cristi Puiu.

Mi-e ciudă și mie că nu există dialog (vorba lui Cristi Puiu, în fapt, esența mult-discutatului său speech) sau că trăim vremuri în care trebuie să ne «conformăm» pentru că nu e altă cale. Noi am făcut-o, ne-am pliat pe logica autorităților, n-am mai pus întrebări și am putut organiza un TIFF exemplar din perspectiva siguranței celor prezenți. Ori, da, asta a contat cel mai mult. Festivalul însă s-a dus, dilemele au rămas, cinema-urile se vor umple de praf, iar actorii nu joacă”, a concluzionat Tudor Giurgiu.


CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, despre discursul anti-mască al lui Cristi Puiu de la TIFF: „Nu a prins la Cluj, ca nuca în perete, nu a găsit un teren fertil!”


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter