Ştiri din Transilvania

Ce filme să NU ratezi la TIFF 2020? Îți spune Tudor Giurgiu, președintele festivalului!

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, vine cu recomandări de filme ce merită văzute la a 19-a ediție a festivalului de film

Ce filme să NU ratezi la TIFF 2020? Îți spune Tudor Giurgiu, președintele festivalului! Ce filme să NU ratezi la TIFF 2020? Îți spune Tudor Giurgiu, președintele festivalului!

 

 


„Multă lume mă întreabă ce să nu rateze la TIFF, asta până vin faimoasele recomandări ale lui Mihai Chirilov. Păi, trebuie știut de la bun început că nu veți putea vedea «totul», vor fi multe proiecții simultane și că va trebui să vă odihniți bine de tot în timpul zilei pentru a putea face față maratonului nocturn”, recunoaște Tudor Giurgiu.

Filmele aduse de Transilvania Film, recomandate cu căldură de Giurgiu

Filmul rusesc „DAU. Natasha” a fost, pentru mulți, filmul cel mai bun, mai intens, al Berlinalei din iarnă. Regizorul Khrzhanovsky (premiat la TIFF pentru debutul lui cu „4”) a făcut unul din cele mai bizare și nebune experimente ale ultimilor ani, a recreat în Ucraina ambianța unui institut misterios de cercetări experimentale, l-a populat cu actori, savanți, muzicieni, filosofi si mulți-mulți alții, care au trăit laolaltă timp de 3 ani, cât au durat filmările. Camerele au filmat 24/7 și la final au ieșit peste 700 de ore de material din care, după alți 5 ani de montaj, i-au ieșit 14 filme. „DAU. Natasha” e un „must see” la TIFF.


Filmul belgian „Patrick”, din competiție, de o delicatețe și bun gust cum rar se poate vedea. Acțiunea se întâmplă într-o tabără de nudiști. „Nu zic mai multe”, spune Tudor Giurgiu.

Thrillerul „Madre” al lui Rodrigo Sorogoyen, unul din foștii câștigători la TIFF cu „Stockholm”. Extrem de bine scris, regizat și jucat, afirmă președintele TIFF.


Filmul islandez „The County”, făcut de regizorul filmului RAMS / Despre oameni și oi, alt film descoperit și iubit la TIFF. Eroina este o crescătoare de vaci în luptă cu sistemul. Au și islandezii probleme...

„Servants”, un film slovac filmat impecabil, cu o atmosferă care îți dă fiori, unde îl veți putea revedea pe Vlad Ivanov vorbind slovaca fluent.


„Eden”, de Kocsis Ágnes, despre un personaj care decide să trăiască în izolare totală. Ca în 2020!

Ce filme mai merită văzute în opinia lui Tudor Giurgiu?

„Delete History”, filmul care va închide TIFF, făcut de duo-ul „dement” Delepine & Kervern (autorii filmului „Aaltra”, premiat la un TIFF de demult) „este adorabil”. Din nou despre oameni simpli, care încep lupta împotriva corporațiilor planetare.


„Amarcord” al lui Fellini, o bijuterie de film, care adună în el multe din motivele recurente din opera maestrului. „Ultima dată l-am văzut într-o copie veche la Cinematecă, de-abia aștept să îl văd restaurat”, mărturisește Giurgiu.

„Că veni vorba de capodopere, recomand și filmul politic «Z» al lui Costa Gavras. Un clasic al genului. Unul din filmele pe care nu am reușit să le văd dar de care am auzit si citit multe: filmul ucrainean «Atlantis» făcut de operatorul Vasyanovich, premiat anul trecut la Veneția”, afirmă liderul festivalului de film.

„Croaziera iubirii / Bitter Love”, o versiune documentară a „Croazierei” lui Daneliuc, de astă dată eroii fiind pasagerii ruși de pe un vas care circulă pe rîul Volga și care găsesc soluții de evadare din cotidianul anodin. „Cunningham”, documentar despre marele coregraf american Merce Cunningham.

„Povești din închisoare”, documentarul făcut de clujeanul Visky Ábel, multipremiat la TIFF la Competiția locală, recent aratat la un mare festival de documentare, la Toronto HotDocs. „Thalasso”, „pentru că Depardieu și Michel Houellebecq”. Cocktail bum-bum, nu e nevoie de nimic altceva!

„Nu vă zic nimic despre multele filme românești bune, oricum va fi omor la ele, dar vă rog să mergeți însoțiți de mame sau bunici să vedeți documentarul «Casa cu păpuși» al lui Tudor Platon. E adorabil! Nu ratați nici «Profu’» al lu Alex Brendea, despre un prof atipic de mate care face meditații la fel de atipice cu elevii lui. De văzut și documentarul de arhivă «Apa ca un bivol negru», în copie restaurată, despre inundațiile catastrofale din 1970. Regizorul Dan Pița va fi prezent la proiecție. Spor la vizionare și la luat bilete din timp!” Tudor Giurgiu, președintele TIFF

CITEȘTE ȘI:

Proiecții SPECIALE, filme de arhivă la TIFF 2020! Filme NOI vin în PREMIERĂ în România

 


 

abonare newsletter