Ştiri din Transilvania

EXCLUSIV Proprietarii de restaurant, blocați și de pandemie, și de vreme! Ce spune un chef clujean, fost concurent la MasterChef?

Deși regulile și măsurile impuse de autorități s-au relaxat odată cu încheierea stării de urgență, iar în unele domenii lucrurile au revenit la normal, proprietarii de restaurante nu pot spune același lucru.

EXCLUSIV Proprietarii de restaurant, blocați și de pandemie, și de vreme! Ce spune un chef clujean, fost concurent la MasterChef? EXCLUSIV Proprietarii de restaurant, blocați și de pandemie, și de vreme! Ce spune un chef clujean, fost concurent la MasterChef?

Redeschiderea teraselor au fost un prim pas înapoi spre normalitate, de care s-au putut bucura cei care dispun de spațiu în apropierea restaurantelor și nici măcar reducerea numărului de locuri impus de autorități nu a reprezentat o problemă pentru antreprenorii care și-au reluat activitatea. În schimb, vremea ploioasă din această perioadă nu îi ajută deloc, deoarece oamenii nu doresc să ia masa pe terasă.

Vremea urâtă alungă clienții

Un proprietar de restaurant din Cluj-Napoca a declarat că nu doar autoritățile, ci și vremea stă în calea afacerii lui. Deși spațiul terasei nu reprezintă o problemă pentru acesta, vremea agravează situația COVID-19, ținând lumea în case. Afacerea mică de familie a lui Liviu a început prin delivery, dar meniul său nu mai permite acest lucru, mâncarea fiind proaspătă și realizată astfel în cât se poate servi doar la restaurantul său.


„În timpul pandemiei lumea a preferat oricum meniuri care nu se pot realiza acasă: hamburger, pizza, pizza și iar pizza, să nu mai zic de shaorma. Am fost nevoiți să închidem în acea perioadă”, a declarat Liviu Balint, fost concurent la emisiunea MasterChef, pentru Monitorul de Cluj.

Ca orice alt afacerist, Liviu s-a bucurat de ziua în care s-au deschis terasele și afacerea sa a mers destul de bine până când a venit ploaia: „Nu cred că am numărat nici un weekend însorit de când a început vara. Ieri (duminică – n.r.) au fost 16 grade. 16!”.


Acesta a spus că este o perioadă de coșmar și nu doar pentru cei din Cluj, ci pentru toți din țară. Se consideră însă norocos să aibă un spațiu destul de avantajos pentru terasă, dar cu toate acestea poate număra clienții dintr-o singură zi pe degete.

„Ideea redeschiderii a fost doar o amăgire, să deschidem mai întâi terasele, să respectăm normele și să vedem cum merge. Nu aveam încredere că se vor redeschide restaurantele și nici acum nu cred că se vor deschide prea curând”, a precizat cheful.


În spatele unui restaurant se află mulți oameni care suferă

Liviu nu este unul dintre cei care au fost nevoiți să reducă personalul pe perioada pandemiei, însă acesta susține că în spatele unui restaurant, nu se află doar personalul de la bucătărie, ci multe afaceri care au de suferit. „Sunt foarte multe de care oamenii nici nu au habar, de la șervețele de bucătărie, la caserole și așa mai departe. Este o întreagă pânză aici care are de suferit din cauza situației în care ne aflăm”, a spus el.

Afacerea sa fiind una de familie, i-a permis să nu reducă personalul și să reușească să treacă cu bine de perioada stării de urgență. Nici măcar acum cu regulile impuse la locul de muncă din spații închise, el nu a renunțat la nici om din bucătărie.


Cu toate că legea impune purtarea măștii în spații închise, Liviu susține că s-a interesat și se face excepție de la această regulă dacă locul de muncă presupune umiditate și temperaturi ridicate. Din această cauză, cu ocazia multitudinii de controale realizate în această perioadă, a avut diverse conflicte cu persoanele care îi atenționau personalul asupra purtării măștii.

„Se fac multe controale acum și suntem pregătiți, însă la acest aspect nu. Legea este foarte vagă. Se susține că nu este obligatorie purtarea măștii în spații cu umiditate și temperaturi ridicate, însă nu este specificată bucătăria. De aceea vin foarte multe controale și se iau multe amenzi. Autoritățile trimit toate aceste controale și ei caută să dea amenzi pentru că dacă totul este în regulă, de unde să fie acel număr de cazuri care crește de la o zi la alta?”, a recunoscut Liviu.


Oamenii s-au relaxat în pandemie

Întrebat dacă a redus numărul personalului în această perioadă grea, Liviu a susținut că, dimpotrivă, el caută personal.

„Cred că oamenii s-au plafonat atât de mult în perioada izolării, încât nu mai au chef de lucru. Asta sau e faptul că vor salarii mari, imposibile în această perioadă. Înțeleg, ca bucătar, să fii obișnuit să primești 4.000 sau 5.000 de lei, dar asta e perspectiva muncitorilor, ca antreprenor nu pot fi de aceeași părere”, a spus el.

Liviu se simte puțin dezavantajat în această perioadă deoarece afacerea lui se află la capătul unui cartier și nu în centrul orașului. „Dispun de un alt spațiu, unde aș putea rezerva 6 metri pentru interior și restul să fie exterior, dar uitându-mă la situația în care suntem, am impresia că nu ar fi o investiție bună. Nu cred că restaurantele se vor deschide până în toamnă”, a conchis Liviu Balint.

CITEȘTE ȘI:

Pizza COVID Delux sau Burger Antidot? Un restaurant a profitat de pandemie și s-a rebranduit
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter