Ştiri din Transilvania

Poate deveni Clujul Capitala Verde Europeană?

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru se gândește în ce condiții ar putea deveni Clujul Capitala Verde Europeană.

poate-deveni-clujul-capitala-verde-europeana poate-deveni-clujul-capitala-verde-europeana

„În timpul stării de urgență și a pandemiei, am văzut un oraș mai aerisit, mai puțin poluat, iar restricționarea mobilității ne făcea să ne bucurăm mai tare de natura de lângă noi. Așa că m-am gândit în ce condiții Clujul poate să își asume o astfel de candidatură”, a mărturisit parlamentarul clujean.

Dohotaru: „Cluj-Napoca nu este un oraș care să candideze la acest titlu”

Din perspectivă ecologică, Cluj-Napoca nu este un oraș care să poată candida în mod obiectiv pentru titlul de Capitală Verde Europeană, admite Adrian Dohotaru, care propune însă câteva politici publice de anvergură în domenii-cheie.


„Uniunea Europeană poate aprecia efortul și astfel să premieze efortul vizionar de a înverzi orașul. Acest lucru presupune o trecere la mobilitatea nemotorizată și transportul în comun, astfel încât cel mult o treime din mobilitate să fie alocată traficului auto personal”, este de părere Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI:


Cluj-Napoca, oraș verde! Unde a plantat Emil Boc arbori în acest weekend

Triplarea cantității de spații publice, crearea de parcuri și scuaruri, de grădini comunitare și de arii naturale urbane și periurbane se numără printre soluțiile amintite de deputatul independent. De asemenea, „înverzirea” Clujului înseamnă și o densificare a locuirii pentru a combate așa-zisul „urban sprawl” și o termoizolare cvasi-generală a blocurilor.

Trei întrebări la care trebuie să răspundă Clujul pentru a putea deveni „Capitala Verde Europeană”

„Se adaugă, la antipodul situației din Pata Rât, o creștere semnificativă a colectării separate și a reciclării”, mai spune Dohotaru, care va susține, astăzi, o prezentare pentru Facultatea de Geografie, făcând referire la cele 12 criterii de acordare a titlului de Capitală Verde Europeană.


„În afara propunerilor de politici publice și de investiții, candidatura trebuie gândită din perspectiva noii economii politice generate de schimbări climatice, deci ca spațiu de dezbateri pluridisciplinar”, afirmă parlamentarul clujean.

Cele trei întrebări majore sunt:


a. Cum poate economia să redevină ecologie, având în vedere etimologica comună eco/oikos?
b. Ce înseamnă Green New Deal pentru următorul deceniu adaptat României și Clujului?
c. De ce politicul și-a pierdut din autonomia decizională în ultimele decenii de neoliberalism, tehnocrație și guvernanță financializată? Cum poate politicul să încorporeze civicul și civicul politicul pentru ca politica să nu se limiteze tradițional la ciclurile electorale și deciziile oficialilor aleși?

CITEȘTE ȘI:


Ce ar însemna pentru Cluj obținerea titlului de Capitală Europeană a Inovării
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter