Ştiri din Transilvania

Ciborium gotic transilvan din anul 1400, extrem de rar, achiziționat de Muzeul Județean Mureș

Muzeul Județean Mureș a reușit să achiziționeze, de la o casă de licitații din străinătate, un ciborium gotic transilvan din anul 1400, o piesă extrem de rară pentru care a plătit suma de 22.000 de euro.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că acest obiect bisericesc specific Bisericii Catolice din Evul Mediu face parte dintr-o achiziție mai amplă de obiecte de patrimoniu, care cuprinde 30 piese rare și extrem de rare, pentru care Consiliul Județean Mureș a plătit în total suma de 60.000 de euro.

"Avem o piesă de patrimoniu, foarte rară, care am considerat că trebuie să revină în România, este vorba de un ciborium gotic din 1400, care foarte probabil a plecat din România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, posibil din zona Bistrița. Încă nu știm locul de proveniență, cercetăm de unde provine, care comunitate l-a folosit. Ciboriumul este un obiect bisericesc care se folosea în Evul Mediu pentru păstrarea ostiei — ostia fiind sfințită și evident trebuia un vas propriu pentru păstrarea acesteia, pentru Cina cea de Taină. Această piesă este produsă foarte probabil într-un atelier transilvan, este confecționată din plăci de cupru aurit. Este obiect bisericesc specific Bisericii Catolice din Evul Mediu, este o piesă extrem de rară, sunt doar câteva piese păstrate în România. Personal cunosc foarte puțin dintre ele, având în vedere că muzeele din România nu și-au publicat tezaurul. Din acest punct de vedere ar fi de dorit ca fiecare muzeu să își publice măcar tezaurul, unde există multe piese inedite", a spus Soos Zoltan.


El a precizat că este în curs de stabilire locul de proveniență al ciboriumului și urmează să fie publicat în catalogul cu achizițiile muzeale din ultimii patru ani — ce va apărea în luna martie — în care acest obiect va primi un loc distins.

abonare newsletter