monitorulcj.ro Menu

Ştiri din Transilvania

Tokes, despre UMF Târgu Mureş: „A fost luată de la noi. Iată oportunismul, UDMR vinde ieftin găina”

Europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes spune că ar fi ”foarte mulţumit” dacă maghiarii ar putea fi prezenţi cu drepturi depline la UMF Târgu Mureş, care le-a ”fost luată”, şi a atacat dur ”compromisurile, oportunismul şi politica paşilor mici” a UDMR, care ”vinde ieftin găina”.

Premierul ungar Viktor Orbán şi euoparlamentarul Laszlo Tokes au răspuns, sâmbătă, la finalul dezbaterii de laUniversitatea de Vară ”Tusványos” de la Băile Tuşnad, la mai multe întrebări din partea jurnaliştilor, între care şi una privind înfiinţarea în Transilvania a unei universităţi de medicină şi farmacie în limba maghiară şi a unui spital privat.

Europarlamentarul FIDESZ a afirmat că, în urmă cu 25 de ani, unul dintre obiectivele politicienilor maghiari din Transilvania a fost înfiinţarea unei universităţi de stat cu predare în limba maghiară, care însă nu s-a realizat, el punând eşecul pe seama ”politicii paşilor mici” a UDMR.

”Am cam uitat de această revendicare a noastră. Nici până în ziua de astăzi nu avem o universiate cu predare în limba maghiară şi noi acum, după 25 de ani lăsaţi în urma noastră, am fi mulţumiţi măcar dacă am avea ceva facilităţi în acest sens şi, uite, am coborât foarte mult cu doleanţele, cu revendicările noastre. Am fi foarte mulţiumiţi dacă am putea fi prezenţi cu drepturi depline la UMF Târgu Mureş, pentru că, nu uitaţi, această universitate a fost luată de la noi, universitatea a fost desfiinţată. Deci, iată compromisurile, oportunismul, politica paşilor mici. E greşită, a eşuat, pentru că, vedeţi, coborâm cu preţul. UDMR vinde ieftin găina, nu-i aşa? Evident, dacă pui un preţ scăzut, atunci vinzi toate găinile, dar nu poţi să cobori cu preţul la nesfârşit”, a spus Tokes.

La rândul său, şeful Guvernului de la Budapesta a spus că educaţia medicală trebuie plasată în contexul politicii naţionale, precizând că regulamentele UE nu interzic, ci chiar sprijină colaborarea, inclusiv în domeniul învăţământului medical.

El a spus, glumind, că în urmă cu două zile, când a sosit la Băile Tuşnad, ”toată lumea ştia ce a decis Guvernul ungar - aici spital, acolo spital” şi că, dacă nu este atent, ”încep să sape fundaţiile”.

Viktor Orbán a subliniat că problema învăţământului medical din Ardeal trebuie abordată ”din altă direcţie, din punctul de vedere al unor servicii de sănătate complexe maghiare intracarpatice”.

”Trebuie dedus dintr-o politică coerentă la nivel naţional şi, sigur, Târgu Mureş nu poate lipsi din această poveste. În învăţământul medical din Ardeal, Târgu Mureş este căminul. Vom crea condiţiile, dar nu este suficient că politicienii ardeleni vor, nu ajunge că Guvernul ungar vrea, cei interesaţi trebuie să vrea. Între 2014 şi 2018, acasă în Ungaria, scopul nostru este să avem un sistem cetăţenesc pentru unificarea naţiunii, iar după crearea cadrului juridic şi viaţa cotidiană trebuie să realizeze unificarea naţională”, a spus şeful Executivului de la Budapesta.

Întrebat ”când se va obţine autonomia Ţinutului Secuiesc”, europralamentarul Laszlo Tokes a criticat din nou ”politica eşuată”, a paşilor mărunţi a UDMR.