Ştiri din Transilvania

Preot scos cu jandarmii din biserică

Cinci ani de procese între cultul ortodox și cel greco-catolic pentru una din bisericile din comuna Crucișor din județul Satu Mare s-au încheiat marți, 19 mai, odată cu trecerea lăcașului de cult în proprietatea greco-catolicilor.

sursa foto: voceatransilvaniei.ro sursa foto: voceatransilvaniei.ro

Deși în fața bisericii s-au strâns aproape 100 de enoriași, forțele de ordine și executorul Radu Danciu nu au avut probleme să-i pună în posesie pe greco-catolici. Furia ortodocșilor s-a manifestat mai mult abia la final, când preotul greco-catolic a fost scos din biserică protejat de jandarmi.

Procesul dintre ortodocși și greco-catolicii din Crucișor pentru biserica Parohiei Moara Borșii a început în 2010 și s-a finalizat cu retrocedarea lăcașului de cult. Sentința Tribunalului Satu Mare a fost pusă marți în aplicare, executorul judecătoresc fiind însoțit de jandarmi și polițiști, informează voceatransilvaniei.ro.


Preotul ortodox, Daniel Chira, a arătat însă că se va supune deciziei instanţei, dar consideră că s-a făcut o nedreptate. Preotul a vorbit de „Marţea Neagră pentru ortodocşii din Crucişor”, care nu înțeleg cum biserica a fost reptrcedată cultului greco-catolic, care are în comună doar 15 enoriași, spre deosebire de orotdocși care sunt peste 400 de suflete.

Preotul greco-catolic Dorin Soponar a afirmat că încă din 2008 a cerut ortodocșilor să accepte slujirea alternativă în biserică, dar a fost refuzat. Acum, ortodocșii sunt cei care au venit cu propunerea că ambele culte să folosească biserica. Preotul Soponar spune că va accepta propunerea ortodocșilor dacă transferul de proprietate se va face pașnic.

abonare newsletter