Ştiri din Transilvania

[UPDATE] BN: Percheziţii la Direcţia Silvică, într-un dosar privind defrişări de păduri

Procurorii DNA fac percheziţii, joi dimineaţă, la 13 adrese din Bistriţa-Năsăud, între care sediul Direcţiei Silvice din judeţ, într-un dosar privind defrişări ilegale de păduri

UPDATE 14.40: Percheziții acasă la omul de afaceri Traian Larionesi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut percheziții a locuinţele unor directori din instituţie, la şapte firme şi la locuinţele mai multor persoane, printre care şi cea a omului de afaceri Traian Larionesi, care controlează societatea Frasinul SRL Anieş.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că anchetatorii ridică de la Direcţia Silvică (DS) Bistriţa-Năsăud documente din birourile directorului general Gheorghe Ivan, directoarei economice Lombrea Adriana, al lui Vasile Titu Albu şi ale unor angajaţi cu atribuţii în derularea achiziţiilor, încheierea şi monitorizarea derulării contractelor.


Percheziţii au fost făcute şi la locuinţele lui Gheorghe Ivan, Adrianei Lombrea şi Vasile Titu Albu, toate din municipiul Bistriţa, precum şi la casa lui Dorel Cârdan, din satul Rodna, susţin aceleaşi surse.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de Mediafax, aproximativ 63,89% din cifra de afaceri realizată de Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud în perioada 2009-2012 a fost obţinută din activitatea de comercializare a masei lemnoase.


Principalii agenţi economici care au achiziţionat masă lemnoasă de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud în perioada 2009-2012, au fost: SC Austroforest Internaţional SRL (6.432.725,40 de lei), SC Frasinul SRL (6.215.565,23 de lei), SC Silvania Internaţional SRL (5.169.196,39 de lei), Holzindustrie Schweighofer SRL (2.853.516,55 de lei), GVC Computers SRL, Petronevax SRL, Mondladani SRL, Narilserv SRL, Sohurotrans SRL, Kronospa Sebeş SRL, Ecoforex SRL, Unicflor Mark SRL şi Pireas SRL.

Procurorii susţin că Gheorghe Ivan, care în perioada martie 2009 - decembrie 2012 a fost la conducerea Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, le-ar fi acordat sprijin unor firme - inclusiv prin demersuri la nivelul persoanelor cu putere de deciziei din RNP Romsilva şi al şefilor de direcţii judeţene - astfel încât aceste societăţi să beneficieze de condiţii preferenţiale, legate de calitatea lemnului şi accesibilitate, dar şi de perioade extinse pentru lucrări.


Una dintre firmele care au beneficiat de sprijinul directorului Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud este SC Frasinul SRL, care exploatează material lemnos în judeţele Bistriţa, Suceava şi Mureş, Gheorghe Ivan primind în schimb foloase necuvenite, au precizat sursele citate.

Potrivit procurorilor, SC Frasinul SRL a participat la licitaţia din 23 august 2011, în condiţiile în care înregistra datorii la bugetul general consolidat în cuantum de 202.783 de lei.


Anchetatorii au mai stabilit, în urma verificărilor, că au fost nereguli în exploatarea forestieră, în sensul că SC SC Austroforest Internaţional SRL din Anieş - unde joi au loc percheziţii - ar fi exploatat o suprafaţă forestieră mai mare decât cea dată în exploatare în baza contractelor.

După ce materialul lemnos a fost exploatat în numele DS Bistriţa-Năsăud, instituţia a vândut buştenii rezultaţi către Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL, dar sub preţul pieţei, înregistrându-se pierderi la nivelul Romsilva. Astfel, în 2013, SC Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL au achiziţionat de la DS Bistriţa-Năsăud aproximativ 30.000 de metri cubi de material lemnos fasonat (în special lemn rotund pentru cherestea clasele de calitate A şi B, la diametre situate între 25 şi 50 de centimetri), la un preţ mediu de 250 de lei/mc.


Anchetatorii susţin că, prin acţiunile nelegale ale lui Gheorghe Ivan şi Traian Larionesi, profitul nerealizat în 2013 la bugetul RNP Romsilva a fost de aproximativ trei milioane de lei.

În documentele anchetatorilor se mai arată că SC Holzindustrie Schweighofer SRL a achiziţionat material lemnos de la SC Frasinul SRL Anieş, pe fondul înţelegerilor directe dintre omul de afaceri Traian Larionesi şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac.

---------------

Într-un comunicat transmis joi dimineaţă, Direcţia Naţionale Anticorupţie (DNA) anunţa că procurorii fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2009-2014.

În acest dosar, au loc percheziţii la 13 adrese din judeţul Bistriţa-Năsăud, din care una este sediul unei instituţii publice, restul fiind sediile unor societăţi comerciale şi locuinţele unor persoane.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că instituţia publică la care au loc percheziţii este Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud.

Aceleaşi surse au precizat că dosarul vizează defrişări ilegale de păduri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter