Ştiri din Transilvania

BH: Bolnavii bihoreni cu cancer, trimişi la radioterapie în Ungaria

Bolnavii de cancer din județul Bihor sunt nevoiți să meargă până în spitalul din Debrecen pentru a-și urma şedinţele de radioterapie după ce singurul accelerator liniar de particule al Centrului Oncologic din Oradea s-a stricat.

De acceleratorul liniar de particule al beneficiau bolnavii din toată Transilvania, acesta fiind considerat a fi cel performant aparat de acest fel din întregul sistem sanitar public din țara noastră, astfel că, începând din anul 2012, de când a fost achiziționat aparatul, Centrul Oncologic orădean a început preia bolnavi din judeţe precum Satu Mare, Maramureş, Arad, Timiş sau Cluj.

Proiectat să asigure tratarea a circa 50-60 bolnavi pe zi, din 2013 acceleratorul liniar de particule funcţionează în trei schimburi, între orele 7.00 – 22.00, pentru 90-100 pacienţi zilnic. În prezent însă aparatul a devenit inutilizabil după ce placa din carbon a mesei a cedat sub greutatea unui bolnav de 130 de kilograme, în urmă cu aproximativ o lună, de atunci pacienţii fiind trimişi zilnic într-un spital din Debrecen, relatează e-eihoreanul.ro


„Am avut un pacient mai greu, iar când a coborât de pe masă, placa din carbon s-a fisurat. Apoi s-a rupt, pur şi simplu. Nu s-a mai putut lucra”, a explicat şefa Secţiei de Radioterapie, dr. Edina Morvay-Szabo (foto). „Toţi cei 90 de pacienţi, din care jumătate din Bihor, au fost redirecţionaţi spre spitalul din Debreţin, partener în proiectul transfrontalier pentru construirea Centrului nostru. Tratamentul îl primesc gratuit, doar transportul şi-l asigură fiecare”, a adăugat dr. Szabo.

Directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar afirmă că administraţia unităţii a căutat o soluţie rapidă, dar valoarea pagubei este enormă. „Garanţia primită de la producătorul acceleratorului, Siemens, deja a expirat şi, oricum, nu includea şi masa din carbon. La această sumă am fost obligaţi să facem licitaţie. Procedura a fost finalizată, o firmă ne va livra placa pentru 60.000 euro”, a spus directorul medical.

Ultimele Stiri
abonare newsletter