monitorulcj.ro Menu
Ştiri din Transilvania

SM: Fost şef de la Finanţele Publice, reţinut pentru că ar fi cerut mită obiecte de mobilier

Un fost şef de la Administraţia Finanţelor Publice Satu Mare a fost reţinut de procurorii DNA Oradea, fiind acuzat că a cerut mită de la o firmă obiecte de mobilier, pentru el şi şeful său, care ar fi trebuit în schimb să protejeze societatea cu ocazia unor controale.

Foto ilustrativă. Sursă foto: www.topnews.ae

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea l-au reţinut luni pe Soos Istvan, şeful Biroului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu-Mare la data faptelor, pe care îl acuză de complicitate la luare de mită în formă continuată şi spălare de bani. Acesta urmează să fie dus marţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Soos Istvan a fost reţinut în acelaşi dosar în care sunt cercetaţi fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, şi omul de afaceri George Moiş, ambii arestaţi preventiv din 16 decembrie 2014, pentru luare de mită şi, repectiv, dare de mită.


Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada noiembrie-decembrie 2013, respectiv martie 2014, Soos Istvan, atunci şef al Biroului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, în urma unei înţelegeri cu şeful său, Ioan Mircea Ardelean, a cerut de la firmă, în numele lui Ardelean, mai multe obiecte de mobilier, printre care canapele, pat dormitor, saltele şi perne.

Bunurile, în valoare totală de aproximativ 12.500 de lei, au fost livrate de firma respectivă, fără a fi achitate de beneficiari, la adresele indicate de Soos Istvan, respectiv la patru locuinţe ce aparţineau lui, şefului său şi unor rude ale acestora.


"În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Soos Istvan i-a dat de înţeles reprezentantului societăţii comerciale respective că şeful său va proteja activitatea firmei, cu ocazia derulării unor controale fiscale desfăşurate de către inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, în perioada noiembrie-decembrie 2013", au scris procurorii în documentul citat.

Pentru a ascunde primirea ca mită a obiectelor de mobilier, Soos Istvan ar fi cerut firmei să întocmească o factură către societatea comercială a unei rude, care însă nu a fost înregistrată în contabilitate şi nici nu a fost achitată până în prezent.