monitorulcj.ro Menu
Ştiri din Transilvania

Miting pentru recunoaşterea Ţinutului Secuiesc

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la un miting organizat de PCM Covasna.

Miting pentru recunoaşterea Ţinutului Secuiesc

Mitingul din Sfântu Gheorghe a fost organizat "pentru schimbarea Constituţiei şi doleanţele comunităţii maghiare", între care recunoaşterea Ţinutului Secuiesc şi a limbii maghiare ca limbă oficială.

Potrivit Mediafax, oamenii s-au adunat în Piaţa Libertăţii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe în jurul orei 13.00, având steaguri secuieşti şi ale Ungariei şi scandând lozinci pro-autonomie. La miting au participat persoane atât din judeţul Covasna, cât şi din judeţul Harghita.


Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje precum "Autonomia Ţinutului Secuiesc - Promisiune nerespectată din 1918", "Regiunile nu s-au inventat la Bucureşti, ele există", "Transilvanie liberă – Ţinut Secuiesc autonom", “Drepturi colective minorităţii maghiare".

De asemenea, pe o scenă amplasată în Piaţa Libertăţii a fost amplasat un banner cu articolul 3 din Declaraţia de la Alba Iulia din 1918 - "Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare! Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său".


Participanţii la miting au scandat "Ţinutul Secuiesc nu este România", "Piară Trianonul" şi "Autonomie".

Preşedintele PCM, Biro Zsolt a citit în limba română şi maghiară o petiţie adoptată sâmbătă dimineaţă de primarii, consilierii locali şi cei judeţeni ai partidului din toată Transilvania, petiţie pe care i-au adresat-o premierului Victor Ponta, şi în care cer respectarea Rezoluţiei de la Alba Iulia, şi anume autonomia Ţinutului Secuiesc.