Ştiri din Transilvania

Evreii deportaţi în timpul Holocaustului, comemoraţi la Huedin

Victimele Holocaustului vor fi comemorate miercuri în cadrul primei ediţii a "Zilei Comunităţii Evreieşti din Huedin".

Evenimentul este organizat de Fundaţia 'Anima Templi' şi se doreşte a fi o recunoaştere a adevărului istoric privind deportările care au avut loc în oraşul Huedin.

"În urmă cu 70 de ani, străzile Huedinului au fost ocupate de jandarmii şi politiştii maghiari care i-au forţat pe evrei să-şi părăsească casele şi oraşul. Au fost obligaţi să-şi ia doar strictul necesar. În jur de 1.200 de evrei au fost duşi în ghetoul din Cluj, închişi în condiţii umilitoare, iar apoi îmbarcaţi în trenuri şi transportaţi în lagărul de concentrare şi exterminare de la Auschwitz-Birchenau. Majoritatea dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă, iar cei care au revenit  au plecat în Israel şi sunt deja bătrâni sau au murit. Azi în Huedin nu mai sunt evrei înregistraţi. Mai sunt doar două cimitire care ne aduc aminte de cei care au plecat dintre noi şi pe care nu trebuie să-i uitam. Ei au făcut parte din istoria acestui orăşel", a declarat preşedintele Asociaţiei "Anima Templi", Marius Farkas.


În cadrul evenimentului, la care este aşteptat şi ambasadorul Statului Israel în ţara noastră, Dan Ben Eliezer, va fi dezvelită o placă comemorativă, iar apoi va avea loc lansarea cărţii "Memento. Memorialul evreilor din Huedin", precum şi un simpozion pe tema Holocaustului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter