Sport

A încetat din viaţă Joe Frazier, fostul campion mondial al „greilor”

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/09_ziua/9 joe frazier.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Americanul Joe Frazier, fostul campion mondial de box la categoria grea, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 67 ani.</p>

 

Fostul boxer suferea de cancer la ficat în stadiu avansat, boală cu care a fost diagnosticat  abia în luna septembrie a acestui an.


Frazier a fost primul boxer care l-a învins pe Mohammed Ali (Cassius Clay), considerat de mulţi specialişti drept cel mai bun pugilist din istoria boxului Joe l-a învins pe Ali în 1971, la Madison Square Garden din New York, într- o partidă ce a fost supranumită de presa americană şi nu numai drept „meciul secolului“. În acel moment cei doi boxeri erau neînvinşi. Ulterior, Frazier a pierdut de două ori contra lui Muhammad Ali, în 1974 şi 1975.

Porecla sa a fost „Smokin’ Joe“. Sportivul de culoare şi-a început cariera cu 29 de victorii consecutive, reuşind să devină pentru prima dată campion mondial al greilor în 1970, după ce l-a învins pe Jimmy Ellis în cinci reprize. Frazier a avut o carieră bogată şi ca amator, reuşind să devină campion olimpic la Tokyo în 1964. În 1973 „Smokin' Joe“ s-a luptat din nou pentru titlul mondial, de data aceasta cu George Foreman, dar a fost trimis de şase ori la podea înainte ca lupta să fie oprită de arbitru. El a fost învins pentru a doua oară de George Foreman în 1976. Palmaresul lui  Frazier este următorul: 32 de victorii, dintre care 27 prin knockout, şi 4 înfrângeri şi un meci terminat la egalitate.


După retragere din activitatea sportivă (1981), Frazier a început o carieră de entertainer, dar a renunţat repede şi s-a întors în Philadelphia pentru a antrena pugilişti într-o sală pe care o patrona. Printre elevi s-a numărat şi fiul său Marvin, care a luptat la profesionişti, la categoria grea, fără să aibă însă rezultatele tatălui său. Şi fiica sa, Jackie Frazier-Lyde, a luptat la profesionişti. În întreaga carieră, Jackie a pierdut un singur meci, tocmai în faţa boxerei Laila Ali, nimeni alta decât fiica lui Mohammed Ali, marele rival al tătălui ei.

La aflarea veştii despre decesul lui Frazier, marele său rival Mohammed Ali, a emis un comunicat de presă în care regretă dispariţia fostului mare boxer. „Îmi voi aminti întotdeauna de Joe cu respect şi admiraţie. Condoleanţe pentru familie şi cei dragi lui“, a spus Ali.

Ultimele Stiri
abonare newsletter