Sport

Premieră națională la Cluj-Napoca! Am luat fața Berlinului și găzduim prima competiție internațională de gimnastică ritmică din țară

Federația Română de Gimnastică Ritmică (FRGR) organizează, în perioada 23-25 august, prima competiție internațională de Gimnastică Ritmică din România de tipul „World Challenge Cup”. Organizatorii au mari emoții, dar promit un spectacol pe cinste în Sala Polivalentă.

Premieră națională la Cluj-Napoca! Am luat fața Berlinului și găzduim prima competiție internațională de gimnastică ritmică din țară Premieră națională la Cluj-Napoca! Am luat fața Berlinului și găzduim prima competiție internațională de gimnastică ritmică din țară

Evenimentul reprezintă pentru gimnastele din întreaga lume o competiție extrem de importantă, mai ales că se desfăşoară cu doar două săptămâni înainte de Campionatul Mondial de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Organizarea acestei competiții în România, la Cluj-Napoca, reprezintă încununarea cu succes a activității FRGR, susțin liderii organizației.

„La 16 ani de la reînfiinţare, perioadă în care am încercat să menţinem gimnastica ritmică românească în elita mondială, ne-am decis să organizăm o competiție de mare anvergură şi să introducem România în circuitul competiţiilor de tip «World Challenge Cup». Sperăm ca acest eveniment să se desfăşoare anual şi să atragem un număr cât mai mare de participante din întreaga lume!”, a declarat Irina Deleanu, președintele FRGR.


Condiții improprii, performanțe imense

Rhythmic Gymnastics World Challenge Cup Cluj-Napoca devine, așadar, locul de întâlnire a celor mai bune gimnaste din lume. Competiția este formată din două concursuri, proba individuală, respectiv proba de ansamblu. Ambele probe presupun mânuirea cercului, a mingii, măciucii și a panglicii și se desfășoară în două etape, calificări și marea finală. Peste 70 de gimnaste din 23 de țări au sosit pe malul Someșului Mic, fiecare țară având dreptul să înscrie maximum două gimnaste și câte un ansamblu, care se vor lupta pentru cele 6 trofee puse în joc.

România va fi reprezentată de Andreea Verdeș, de la CSS Unirea Iași și Denisa Mailat, de la CSA Steaua București, ambele obținând rezultate notabile. Andreea este finalistă la Jocurile Europene 2019, în timp ce Denisa este campioană națională absolută, calificată deja în finala individuală europeană de anul viitor. Deși se antrenează peste 6 ore pe zi, fetele se pregătesc în condiții improprii, în România nefiind vreo sală specializată pentru acest sport inedit. Ambele au început gimnastica ritmică la vârsta de 5 ani și sunt hotărâte să obțină rezultate pe măsură, așa cum au mărturisit la conferința de presă organizată, joi, premergător deschiderii oficiale de vineri.


Sute de clujeni interesați de competiție

„Sunt patru ediții de Challenge Cup, la Minsk (Belarus), Cluj-Napoca, Kazan (Rusia) și Portimao (Portugalia). Această competiție a fost prima dată desemnată Berlinului, au organizat deja două ediții, dar am primit această șansă, sperăm să îndeplinim toate criteriile pentru a menține această competiție la Cluj-Napoca. Ne-am depus candidatura și am obținut organizarea și pentru anul viitor, avem emoții mari (n.red. 26–28 iunie 2020), e destul de greu la început, dar ne vom obișnui și vom învăța ce înseamnă gimnastica ritmică. Clujul oferă condiții excelente, distanțele sunt mici”, a precizat Irina Deleanu, Maestru Emerit al Sportului.

Vineri şi sâmbătă, 23-24 august 2019, publicul va putea urmări din sală sau din fața ecranelor calificările, când gimnastele concurează pentru a obţine punctajele necesare participării la finala pe obiecte. Duminică, 25 august 2019, vor evolua cele mai bune 8 gimnaste de la fiecare obiect (cerc, minge, măciuci şi panglică) şi cele mai bune 8 ansambluri de la cele două exerciţii prezentate în calificări (5 mingi şi 3 cercuri + 2 perechi de măciuci). Peste 700 de clujeni și-au manifestat deja interesul pentru competiția inedită, care se înscrie astfel printre evenimentele de mare anvergură organizate în ultimii ani în inima Transilvaniei.


„Sperăm să creăm o emulație, să circule vestea în Cluj. Sâmbătă și duminică să umplem sala, la finale, mai ales că sunt cele mai bune gimnaste din lume. Va fi un concurs scurt și intens, «creme de la creme», (...) dar va fi un spectacol extraordinar din toate punctele de vedere!” – Irina Deleanu, președinte FRGR

Etichete: gimnastica ritmica
abonare newsletter