Sport

Încep turele de ANDURANȚĂ la Cluj-Napoca. Prima etapă, 200 km

După ce clujenii au participat la cele trei etape de GranFondo România, GFR050, GFR100 și GFR150, brevetele populare de la Cluj-Napoca, duminică vor începe etapele Brevet de Randonneurs Mondiaux (BRM).

Prima etapă o reprezintă BRM 200, o tură în lungime de aproximativ 200 km parcurși pe un traseu omologat care pornește din Parcul Central Cluj-Napoca, trece prin localitățile Sutoru, Ileanda, Dej și se termină în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Turele se țin indiferent de condițiile meteo.


Brevet de Randonneurs Mondiaux (BRM) reprezintă trasee cu distanțe fixe, parcurse de cicliști într-un timp limită stabilit. Omologarea traseelor și a rezultatelor obținute de cicliști, precum și coordonarea întregii activități de organizare a acestor ture ale ciclismului de anduranță, denumite brevete, este realizată la nivel mondial de către Audax Club Parisien (ACP). Aceste brevete se realizează după Regulamentul și Regulile elaborate de către Audax Club Parisien. Sezonul luat în calcul pentru parcurgerea brevetelor este stabilit de la 1 noiembrie până la 31 octombrie anul următor.

În România, brevetele clasice, respectiv cele de 200, 300, 400, 600 si 1000 de km, sunt organizate de către Randonneurs România, conform unui calendar stabilit și anunțat către clubul francez.


La Cluj-Napoca, brevetele sunt organizate de către clubul Napoca Cycling Plus.

După parcurgerea fiecărui traseu omologat în timpul limită stabilit, fiecare ciclist primește un certificat de brevetare, înregistrat în baza de date unică la nivel mondial, cronologic începând cu anul 1921. Opțional, cicliștii brevetați pot opta pentru achiziționarea medaliei aferente fiecărui brevet, realizată de către clubul Audax Club Parisien.


La Cluj-Napoca sunt organizate patru etape de brevete clasice (BRM), de 200 km, 300 km, 400 km și 600 km.

Dacă unul dintre cicliști greșește traseul, acesta trebuie să se întoarcă și să reia tura din punctul în care a fost greșit traseul.


Pentru evenimentele din Cluj-Napoca, punctul de start și sosire îl reprezintă Parcul Central „Simion Barnuțiu”, în fața Cazinoului. La BRM 200, ora de întâlnire este 7:00 pentru ridicarea kit-ului de participare și completarea declarației pe proprie răspundere. Startul va avea loc la ora 8:00.

Brevetul clasic de 200 de km (BRM 200) reprezintă un traseu omologat de Audax Club Parisien de aproximativ 200 de km, care trebuie parcurs de un ciclist în maximum 13 ore și 30 de minute pentru obținerea certificatului de brevetare (a brevetului).


Brevetul clasic de 300 de km (BRM 300) reprezintă un traseu omologat de Audax Club Parisien de aproximativ 300 de km, care trebuie parcurs de un ciclist în maximum 20 de ore pentru obținerea certificatului de brevetare (a brevetului).

Brevetul clasic de 400 de km (BRM 400) reprezintă un traseu omologat de Audax Club Parisien de aproximativ 400 de km, care trebuie parcurs de un ciclist în maximum 27 de ore pentru obținerea certificatului de brevetare (a brevetului).

Brevetul clasic de 600 de km (BRM 300) reprezintă un traseu omologat de Audax Club Parisien de aproximativ 600 de km, care trebuie parcurs de un ciclist în maximum 40 de ore pentru obținerea certificatului de brevetare (a brevetului).

La nivel național mai sunt organizate brevetele de 1000 km și de 1200 km.

Brevetul clasic de 1000 de km (BRM 1000) reprezintă un traseu omologat de Audax Club Parisien de aproximativ 1000 de km, care trebuie parcurs de un ciclist în maximum 75 de ore pentru obținerea certificatului de brevetare (a brevetului).

În anii în care în locul brevetului clasic BRM 1000 este organizat super brevetul BRM 1200+, acesta din urma este luat în calcul ca al 5-lea brevet necesar pentru obținerea titlului.

Odată obținut titlul de Super Randonneur, cicliști partipanți se califică la monumentul turelor de andurantă: Paris-Brest-Paris.

Super Randonneur reprezintă titlul și certificatul de brevetare oferit de Audax Club Parisien cicliștilor care, în același sezon, au obținut certificatele de brevetare pentru seria de brevete clasice: BRM 200, BRM 300, BRM 400 și BRM 600.

Etichete: anduranta ciclism
abonare newsletter